Free To Move opent nieuw dansseizoen 2015-2016

Top van Nederlandse dans zet zich opnieuw belangeloos in

Free To Move opent op donderdag 3 september het Nederlandse dansseizoen in aanwezigheid van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden. Tijdens deze avondvullende voorstelling in het nieuwe Zuiderstrandtheater in Den Haag zijn nagenoeg alle grote dansgezelschappen te zien nog voordat ze in het theater staan. Samuel Wuersten, artistiek directeur van Holland Dance stelt net als voorgaande jaren het programma van Free To Move samen. De inzet van alle dansers is geheel belangeloos. Van ieder verkocht kaartje van 25 euro gaat 23 euro direct naar het Prinses Beatrix Spierfonds voor wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten.

Free To Move 2015
De brede variëteit aan dansgezelschappen en dansartiesten op één avond maakt Free To Move zo speciaal en tegelijkertijd toegankelijk voor een breed publiek. Op het programma staan Introdans, Nederlands Dans Theater, Internationaal Danstheater, De Dutch Junior Dance Division, Another Kind of Blue van David Middendorp en dansacademie Codarts Rotterdam. Daarnaast komen twee speciale bijdragen van de ambassadeur van het Prinses Beatrix Spierfonds, Jan Kooijman én van de winnaars van het dansprogramma Everybody Dance Now 2015: Afrovibes.

Free To Move is in een mum van tijd een begrip geworden in de danswereld en bij dansliefhebbers. Jan-Ite de Ruijter, directeur Prinses Beatrix Spierfonds: “Het verschil tussen dansers en mensen die een spierziekte hebben, kan bijna niet groter zijn. Dansers voeren een dagelijkse overwinningsstrijd, ze willen het maximale uit hun lichaam halen. Mensen met een spierziekte voeren helaas een hele andere, ongelijke strijd met hun lichaam. En die tegenstelling grijpen we aan om door middel van dans spierziekten onder de aandacht te brengen. Verenigd in een mooie avond vol prachtige dans.” 

Ambassadeur Jan Kooijman
Jan Kooijman had een succesvolle carrière als danser, maar in 2008 besloot hij zich volledig toe te leggen op zijn andere passie: acteren en presenteren. In 2013 raakte hij via Samuel Wuersten in contact met Jan-Ite de Ruijter, directeur van het Prinses Beatrix Spierfonds. Sindsdien is Jan ambassadeur van het Spierfonds en heeft hij behoorlijk wat kennis opgedaan over spierziekten en spierziektepatiënten ontmoet. “De gesprekken met patiënten raken me diep. Het zijn vaak jonge mensen, van wie je weet dat hun situatie alleen maar slechter wordt. Maar zonder uitzondering kijken al deze patiënten vooral naar wat ze nog wél kunnen en niet naar wat ze niet meer kunnen. De kracht die zij uitstralen is inspirerend. Gezonde spieren zijn niet voor iedereen vanzelfsprekend. En dat besef is er zowel bij mij als bij de top van de Nederlandse dansers die geheel belangeloos aan Free To Move meedoen.”