Langverwachte comeback van choreograaf Itzik Galili (Israël)

een internationale coproductie met Suzanne Dellal Centre, The Israeli Opera & Kamea Dance Company

Het Holland Dance Festival en Stadsschouwburg Amsterdam maken zich hard voor de internationale dans in Nederland. Eens in de twee jaar slaan zij de handen ineen en halen zij gezamenlijk een productie naar Nederland. Dat deden ze in 2011 met Be yourself van het Australian Dance Theatre en in 2014 met Rotunda van The New Zealand Dance Company. In 2016 halen ze de nieuwe choreografie van de Israëlische choreograaf Itzik Galili naar Nederland ter gelegenheid van de 15e editie van het Holland Dance Festival. Man of the Hour is een comeback waar reikhalzend naar wordt uitgekeken, want Galili veroverde vanaf eind jaren ’90 de Nederlandse zalen met Galili Dance (1997-2009 ) en Dansgroep Amsterdam (2009-2011). De relatie met Stadsschouwburg Amsterdam en het Holland Dance Festival was altijd hecht, net als met Stadsschouwburg Groningen, waar Man of the Hour te zien zal zijn na Amsterdam (NL première) en Den Haag.

Man of the Hour
Ruim twintig jaar werkte Itzik Galili in Nederland, waar hij successen vierde met Galili Dance en Dansgroep Amsterdam. Als een van de hoogtepunten noemen we Through Nana’s Eyes tijdens Holland Dance Festival 1998, gedanst door o.a. Hans Snoek, Ton Lutgerink en Rachel Beaujean, “een rolbezetting om te zoenen” (de Volkskrant). Tegenwoordig werkt Galili over de hele wereld, want zijn spontaan ogende, maar technisch virtuoze danstaal is universeel. Hij creëerde meer dan 60 werken bij toonaangevende internationale gezelschappen – zoals Nederlands Dans Theater, Stuttgart Ballet, Batsheva Dance Company, Finnish National Ballet en de Rambert Dance Company – en mocht meerdere belangrijke dansprijzen in ontvangst nemen.

Galili’s nieuwe ‘mannenstuk’ Man of the Hour is een emotionele reis vol extremen door zijn geboorteland. Met acht mannelijke dansers en twee zangers van The Israeli Opera geeft Galili zijn visie op het hedendaagse, hectische Israël. Hij maakt deze voorstelling op uitnodiging van de Israeli Opera en het Suzanne Dellal Centre for Dance and Theatre, een van de belangrijkste Israëlische podia, gevestigd in Tel Aviv. Een co-productie van Suzanne Dellal Centre, The Israeli Opera, Danza Contemporean de Cuba, Stadsschouwburg Amsterdam, Holland Dance Festival Den Haag, Stadsschouwburg Groningen en het Belgrade Dance Festival.

Wereldpremière in Tel Aviv
Man of the Hour beleeft zijn wereldpremière op 2 december 2015 en is de Openingsvoorstelling van International Exposure, een internationaal festival met de top van de Israëlische dans – die op haar beurt weer tot de wereldtop behoort. International Exposure vindt plaats in het Suzanne Dellal Centre in Tel Aviv. De Nederlandse première vindt plaats in Stadsschouwburg Amsterdam.

Nederlandse tournee
vr 29 (NL première) & za 30 januari 2016 Stadsschouwburg Amsterdam
zo 31 januari 2016 Zuiderstrandtheater Den Haag
di 2 februari 2016 Stadsschouwburg Groningen

Holland Dance Festival 2016: 28 januari t/m 20 februari