Holland Dance Festival gaat laatste dagen in met uitverkochte voorstellingen

Bezoekersaantallen flink gestegen

De vijftiende editie van Holland Dance Festival wordt de komende dagen afgesloten met diverse uitverkochte voorstellingen. Het Haagse festival sloeg dit jaar zijn vleugels uit naar steden als Delft, Rotterdam, Amsterdam, Groningen, Drachten, Heerlen, Tilburg en zelfs naar Duitsland en Frankrijk. In totaal vonden 54 voorstellingen plaats, waarvan 42 in Den Haag. Het festival trok 20.700 bezoekers. De gemiddelde zaalbezetting in Den Haag is, met 14.000 bezoekers, gestegen naar 83%, acht procent hoger dan tijdens de vorige festivaleditie twee jaar geleden.

Opening festival in aanwezigheid HKH Prinses Beatrix, Prins Constantijn en Prinses Laurentien
Holland Dance Festival opende eind januari met het Source of Inspiration-gala in het Zuiderstrandtheater in Scheveningen, in aanwezigheid van HKH Prinses Beatrix, Prins Constantijn en Prinses Laurentien. Zij zagen optredens van diverse internationale gezelschappen die later in het festival vertegenwoordigd waren en een exclusief optreden van de wereldvermaarde Russische prima ballerina Diana Vishneva. Bijzondere indruk op het gala maakte het optreden van veertien jonge dansers van Canada’s National Ballet School uit Toronto. Dit optreden maakte deel uit van een tiendaags programma, waarbij studenten van de Canadese topdansopleiding op initiatief van Holland Dance Festival – en in samenwerking met de Kylián Foundation en de dansvakopleidingen van Rotterdam, Den Haag en Amsterdam – kennismaakten met het Nederlandse danslandschap.

Tijdens het gala werd ook de prestigieuze dansprijs de Kylián Ring uitgereikt. Janine Dijkmeijer, algemeen directeur van het Nederlands Dans Theater en winnaar van de ring in 2014, overhandigde de prijs aan Roel Voorintholt (artistiek directeur) en Ton Wiggers (zakelijk directeur en oprichter) van Introdans.

Minister Jet Bussemaker bezocht het Holland Dance Festival tijdens de eerste voorstelling die in samenwerking met het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam gerealiseerd werd.

Venster op de Wereld met aandacht voor de zwarte danser
Holland Dance Festival biedt een ´venster op de wereld´. In deze editie werd het onderwerp van de culturele identiteit en de zwarte danser in de westerse theaterdans onder de aandacht gebracht. Kyle Abraham en Francesca Harper uit New York en het Engelse gezelschap Ballet Black, dat geheel uit zwarte en Aziatische dansers bestaat, gaven op zeer indringende wijze vorm aan dit uiterst actuele onderwerp.

De Duitse groep Gauthier Dance veroverde wederom de harten van het Nederlandse publiek, deze keer met de spectaculaire productie Alice van Mauro Bigonzetti (onlangs benoemd tot artistiek directeur van het ballet van La Scala in Milaan). De internationale nieuwkomer Tanz Luzerner Theater, uit Zwitserland, verblufte door de hoge kwaliteit in een ijzersterk samengestelde staalkaart van eigentijdse dans.

Nederlandse danskunstenaars in het buitenland
Het festival schonk ook aandacht aan Nederlandse danskunstenaars in een internationale context. Stephen Shropshire choreografeerde op uitnodiging van Holland Dance Festival een nieuw werk voor The New Zealand Dance Company. De eerste Nederlandse Eurovision Young Dancers’ winnares, Milou Nuyens, keerde na lange tijd terug naar Nederland voor een optreden tijdens het openingsgala en voor de NTR-televisiedocumentaire Jonge dansers, tien jaar later. De in Duitsland werkzame Nanine Linning werd na afloop van haar productie Hieronymus B., over de beroemde schilder Jeroen Bosch, in een uitverkocht Zuiderstrandtheater toegejuicht.

Het internationale boegbeeld van de Nederlandse dans, het Nederlands Dans Theater, bracht ditmaal twee programma’s tijdens het Holland Dance Festival uit: Somos (NDT 1) en Straight Around (NDT 2). Somos, met nieuw werk van associate choreographers Marco Goecke en Crystal Pyte, werd met vijf sterren ontvangen door de pers. De zes NDT-voorstellingen waren allemaal uitverkocht.

Samenleving in beweging
Twee bijzondere projecten die het festival verder voortbracht waren het amateurproject Dance Date en Good [old] Times: My Tasteful Life. Voor Dance Date auditeerden 365 topamateurdansers in vijf regio´s in Nederland. Zestig dansers stonden uiteindelijk op het toneel, zij werkten samen met acht professionele choreografen in de meest uiteenlopende stijlen.

De bijzondere community-art-productie voor 55+ers, Good [old] Times: My Tasteful Life, kwam voort uit een danscursus voor 55+ers die Holland Dance eerder dit jaar organiseerde in Den Haag om senioren te helpen vitaal ouder te worden. De productie werd gemaakt door Korzo-choreografen Isabelle Chaffaud en Jérôme Meyer en bleek een absolute festivalhit te zijn. Alle drie de voorstellingen waren uitverkocht. Na het festival zal Holland Dance blijven voorzien in de behoefte van senioren om te kunnen dansen, door het organiseren van cursussen en uitbrengen van nieuwe producties. Maar ook met projecten waarin Holland Dance zelf ouderen opzoekt. Zo werd deze editie een dansproject in bejaardentehuizen gerealiseerd om ouderen in beweging te krijgen.

Daarnaast werd – voor mensen van alle leeftijden en achtergronden – gedurende de hele festivalperiode een rijk gevarieerd en goed bezocht workshop- en randprogramma aangeboden. In totaal deden hier 1700 deelnemers aan mee.

Het volgende Holland Dance Festival staat gepland voor januari en februari 2018.