Talent On The Move: spectaculaire dansvoorstelling

Uitdagender en veelzijdiger dan ooit

Holland Dance en Codarts Rotterdam presenteren van januari tot en met april 2017 de tournee van de voorstelling Talent On The Move. Het programma – uitdagender en veelzijdiger dan ooit – wordt uitgevoerd door een zorgvuldig geselecteerde internationale groep dansers van kunsthogeschool Codarts Rotterdam en bevat bestaande stukken van topchoreografen én speciaal voor deze voorstelling gecreëerde nieuwe werken. De voorstelling is een ultieme kennismaking met hotshots uit de moderne dans scene van nu.

Door: Claudia Klaassen

Maak kennis met de talenten
Twee van de dertig danstalenten die actief zijn in deze tournee zijn Valeria Marangelli en Nils Röhner. Valeria Marangelli (22) is afkomstig uit Italië en nu derdejaarsstudente in de bachelor Dans van Codarts. Valeria: “Via mijn dansdocent in Italië hoorde ik in 2010 al over Codarts. Destijds was ik alleen nog te jong om auditie te doen. Een paar jaar later, toen Codarts audities hield in het Italiaanse Livorno, ging ik ervoor en werd ik aangenomen.” Nils Röhner (22) uit Duitsland volgde op jonge leeftijd ook al een vooropleiding dans in zijn thuisland, tijdens zijn middelbareschooltijd. Nils: “Na mijn eindexamen zocht ik naar een professionele opleiding die voor mij de perfecte balans tussen techniek en dans bood. Het werd Codarts.”

Internationaal gezelschap
Valeria en Nils werden – samen met 28 andere talenten – toegelaten tot de bacheloropleiding Dans bij Codarts. Dat zegt veel over hun talent, want in totaal doen jaarlijks enkele honderden danstalenten auditie bij de kunsthogeschool. Audities worden niet alleen in Rotterdam gehouden, maar ook in onder meer Frankrijk, Portugal, Spanje, Polen en Italië. Driekwart van de studentenpopulatie is internationaal, ca. 30 nationaliteiten zijn vertegenwoordigd in de opleiding. Een hechte groep. Nils: “Docenten en medestudenten voelen als familie – iedereen is even belangstellend en open naar elkaar toe. Toch zijn studenten zo nu en dan elkaars concurrenten, maar zo voelt het vaak niet. We inspireren elkaar, vanuit een hechte vriendschap als basis.”

Where talents become artists
Over het werken met al die verschillende gerenommeerde choreografen die Codarts naar Rotterdam haalt zegt Valeria: “Het is voor ons als dansers fantastisch om tijdens onze opleiding al met zulke grote namen te mogen werken. Elk proces met elke choreograaf is verschillend, maar tijdens elke repetitie geldt ‘they feed you’… We leren zo ongelooflijk veel.” Nils: “Soms betekent samenwerken met choreografen ook samen creëren, soms betekent dat het instuderen van een kant en klaar stuk. Al die verschillende werkwijzen en ervaringen bereiden je goed voor op je toekomstige stage in het vierde studiejaar en op je professionele carrière na school.”

Spannende dansreis
Op de vraag waarom publiek deze voorstelling moet zien zijn beide danstalenten heel overtuigd: “De show biedt voor elk wat wils. Er staat o.a. een krachtige choreografie op het programma, waarbij de dansers op luide muziek spectaculaire bewegingen laten zien. Verder wordt er een prachtig liefdes-trio opgevoerd en is er een emotioneel verhalend stuk te zien over een soldaat die zijn geliefde moet verlaten. Het programma is erg afwisselend, erg ‘Codarts’…!”

Talent On The Move is vanaf 12 januari tot en met 8 april te zien in de Nederlandse Theaters. Kaarten voor deze tourneevoorstelling bestelt u hier.