Toonaangevende Ballett am Rhein exclusief in Den Haag met Ein deutsches Requiem

De komst van Ballett am Rhein naar Den Haag op donderdag 9 en vrijdag 10 maart is een van de hoogtepunten van het seizoen 16/17 in het Zuiderstrandtheater. Dit wereldberoemde gezelschap danst het topstuk Ein deutsches Requiem op de prachtige muziek van Johannes Brahms. Hans van Manen, Nederlands meest bekende choreograaf, zegt in het tijdschrift Scènes over de komst van Ballett am Rhein naar Nederland: ”Ren er naartoe.”

Hans van Manen: “Ik zou zeggen: ren er naartoe”

“Gevoelig, wonderbaarlijk, virtuoos, intelligent… ze laten je nooit koud”, stond onlangs in Tanz over dit gezelschap, het vermaarde danstijdschrift uit Duitsland.  De jury bestaande uit internationale danscritici riep Ballett am Rhein drie achtereenvolgende jaren uit tot Best Company of the Year (2013, 2014 en 2015). Ein deutsches Requiem is een van de grootste successen uit het omvangrijke repertoire van Martin Schläpfer bij Ballett am Rhein.

Martin Schläpfer’s magische glans
De Zwitserse Martin Schläpfer leidt het balletgezelschap, dat onderdeel is van het Deutsche Oper am Rhein Düsseldorf Duisburg, sinds 2009. In meer dan 60 choreografieën heeft hij een totaal eigen esthetische stijl ontwikkeld. Hij doet dat door intens naar de muziek te luisteren, door zijn zeer verschillende dansers aan te moedigen om op elkaar te reageren en door al zijn werk te baseren op de uitgangspunten van het klassieke ballet. Wat Schläpfer te zeggen heeft doet hij via de dans. Hij gebruikt de lichamen van zijn dansers om bewegingen te creëren, die een psychologische diepte hebben en bezield zijn door hun grote individuele expressie. Die werkwijze geeft veel van zijn balletten een magische glans. Met zijn dans weet hij door te dringen tot de meest elementaire vragen van het menselijke bestaan.
In Nederland kennen we Schläpfer van Het Nationale Ballet waar hij nieuw werk voor creëerde.

Troostmuziek
Ein deutsches Requiem is geen treurmuziek. De centrale gedachte van het werk is niet de eeuwige rust van de overledenen, maar voor alles de troost voor degenen die het leed dragen, muziek dus van de levenden. “Gezegend zijn zij die verdriet hebben, want zij zullen troost ontvangen”, zei Clara Schumann in 1865 over Brahms Ein deutsches Requiem. ”Het is zo’n krachtige compositie, die het bestaan in zijn compleetheid omvat, zoals maar weinig anders dat doet.”

Ein deutsches Requiem van Ballett am Rhein is een van de internationale dansvoorstellingen die het Zuiderstrandtheater en Holland Dance Festival jaarlijks gezamenlijk presenteren.

foto: Gert Wiegelt