Koningin bij opening Holland Dance Festival 2012

In Den haag is zaterdagavond 28 januari in aanwezigheid van Hare Majesteit de Koningin de dertiende editie van het Holland Dance Festival geopend. De presentatie van het gala was in deskundige handen van voormalig danser en acteur Jan Kooijman.

Het programma van het gala was samengesteld rondom het festivalthema Source of Inspiration. Het publiek kon genieten van diverse optredens van o.a. Jacoby&Pronk, jonge talenten van dansacademie Codarts Rotterdam en van de New Yorkse Limón Dance Company. De galavoorstelling werd afgesloten met de Franse ‘prima ballerina nonpareil’ Sylvie Guillem en Introdans dat het betoverende stuk In Memoriam van Sidi Larbi Cherkaoui ten uitvoer bracht. Naast veel bekenden uit de danswereld trok de opening ook kopstukken uit de politiek, zoals oud-premier Wim Kok, Herman Tjeenk Willink, terugtredend vicevoorzitter van de Raad van State en burgemeesters van Den Haag en Rotterdam. De wethouder van Cultuur in Den Haag Marjolein de Jong benadrukte tijdens haar speech het belang van Holland Dance Festival in dansstad Den Haag. 

Uitreiking Kylián-ring aan Ingrid Wolff

Tijdens de feestelijke avond is voor de vierde keer de Jiří Kylián-ring uitgereikt. Lichtontwerper Ellen Knops ontving de ring in 2010 en gaf de ring door aan Ingrid Wolff, artistiek leider van ‘2 Turven Hoog. Ze prees Wolff voor haar rol in het toegankelijk maken van dans voor de allerkleinsten. Aan de ring is ook een prijs van € 5.000,- beschikbaar gesteld door de Kylián Foundation. 
Holland Dance Festival Source of Inspiration duurt tot en met 26 februari. Het festival toont zo’n vijftig uiteenlopende voorstellingen uit binnen- en buitenland. Daarnaast kunnen dansbeoefenaars hun hart ophalen bij een van de vele masterclasses en workshops.

Foto Antoinette Mooy