Interview 'new talent' Jasper van Luijk

Tijdens het Holland Dance Festival, tussen alle gevestigde namen uit de internationale danswereld, presenteren ook nieuwe choreografische talenten hun werk. Een van hen is de 25-jarige Jasper van Luijk, die menig bezoeker heeft verrast tijdens Voorjaarsontwaken 2011. Zijn nieuwste voorstelling About There & Here  die a.s. donderdag 23 februari in première gaat, is een intiem duet over twee mensen die hun eigen pad volgen. Overheerst door twijfels, herinneringen, kwetsbaarheden en angsten proberen ze te leven in het hier en nu. Tot hun paden elkaar kruisen.

About There & Here van Jasper van Luijk: een intiem duet over menselijke emoties

Hoe voelt het om als nieuwkomer en vers van de ArtEZ dansacademie in het grootste internationale dansfestival van Nederland te staan?

“Heel spannend, maar ook een hele eer natuurlijk. Het is zo’n belangrijk festival met veel bekende namen, grote gezelschappen, mooie esthetische voorstellingen. En ik begin nog maar net. Wat ik heb gemaakt is denk ik anders dan tot nu toe op het festival is getoond, een andere toonsoort. Voor mij is het bovendien een manier om te kijken, bijna te toetsen, hoe mijn werk valt bij het publiek.”

Wat was je vertrekpunt voor About There & Here?

“Ik wilde een stuk maken met kleine, mooie menselijke beelden, over dingen die mensen overkomen. Naar aanleiding van persoonlijke herinneringen van de dansers ben ik gaan kijken wat emoties met het lichaam doen. Hoe voelt iets en wat is de fysicaliteit daarvan. Wat gebeurt er in je gezicht, wat gebeurt er met je handen, welke trilling resoneert er door in de ruimte en wat voor effect heeft dat op jou?”

Je werkt met een mannelijke en een vrouwelijke danser, voor hen is het dus ook een hele persoonlijke voorstelling geworden?

“Ja zeker. Voor het eerst heb ik niet mijn bewegingstaal geforceerd op de dansers maar gebruik ik die van hen. Ze voeren dus niet alleen uit. Op bepaalde punten in de voorstelling mogen ze zelfs de intuïtieve beslissing maken ‘nu moet ik gaan’ of ‘nu moet ik even een pauze nemen’. Die vrijheid is er. Aan andere kant dwing ik het publiek wél, namelijk om zich eerst op de ene en dan op de andere danser te focussen. Dat kan heel prettig zijn want je kunt je helemaal op iets te concentreren. Het is ook een uitdaging voor de toeschouwer omdat je soms ook eens zelf wil bepalen naar welke danser je kijkt. Helemaal aan het eind kun je pas invullen wie deze twee mensen zijn en wat hun relatie is. Daar is het publiek natuurlijk vrij in.”

About There & Here is in de Korzo studio te zien aansluitend op de voorstelling ‘Meer Ruis’ van Conny Janssen Danst. Dat lijkt mij heel spannend.

“Absoluut. De lat ligt hoog. Ik hoop dat ik kan bijdragen aan de kwaliteit die het festival biedt en dat mensen open staan voor experiment. Dus kom gewoon lekker kijken geniet ervan, laat het op je inwerken en ik hoor daarna heel erg graag wat iedereen ervan vond.”

About There & Here is op do 23 (première), vr 24 en za 25 februari te zien in de Korzo studio.
De voorstelling begint om 21:00 uur, aansluitend op Meer Ruis van Conny Janssen Danst.