Holland Dance Festival succesvol afgesloten

De dertiende editie van het Holland Dance Festival ´Source of Inspiration´, dat van 26 januari tot en met 26 februari plaatsvond in dansstad Den Haag, is in het slotweekend succesvol afgesloten met uitverkochte voorstellingen van Conny Janssen Danst en Emio Greco. Holland Dance Festival presenteerde de afgelopen maand een staalkaart van internationale en Nederlandse dans, variërend van top ‘acts’ zoals Sylvie Guillem en Streb Extreme Action Company tot verrassende nieuwkomers uit Brazilië en Cuba. Dat de vraag naar dans navenant ongewijzigd is gebleven ondanks de barre economische tijden bewijzen 19.000 bezoekers, die hun weg vonden naar de theaters. De gemiddelde zaalbezetting bij 56 voorstellingen was 74%. De 20 uitverkochte voorstellingen gingen gepaard met lange wachtlijsten. De absolute smash-hit voorstelling was zonder twijfel Jacoby&Pronk, waarmee oud Nationaal Ballet-danser Rubinald Pronk terugkeerde naar zijn geboortestad Den Haag.

Twee keer zo lang en in de winter genieten van dans

Voor het eerst in de geschiedenis duurde het festival twee keer zo lang. De voorstellingen waren verdeeld over ruim vier weken met een zwaartepunt in het weekend om zo in te spelen op de behoefte van de bezoekers. Het festival opende in aanwezig van Hare Majesteit de Koningin met een feestelijk gala gericht op de toekomst van de dans. Vele publiekslievelingen kwamen in het programma voorbij en de jonge talenten van Havo 4 van Codarts Rotterdam verlichtten met hun ritmische bewegingen de sfeer in de zaal. De Kylián-ring werd tijdens het gala voor de vierde keer uitgereikt en ging naar Ingrid Wolff die zich al jarenlang inzet voor de allerkleinste danstoeschouwers.

Educatieve highlight: Dance Date

Ook voor het eerst is de traditionele Dansparade niet tijdens maar in aanloop naar het festival gehouden. De deelnemers van dansscholen uit de regio trokken 18.000 bezoekers in het centrum van Den Haag. Tijdens het festival werd een landelijk dansproject voor amateurdansers gelanceerd: Dance Date. Hierin gingen ambitieuze amateurdansers een samenwerking aan met elf choreografen waaronder Ed Wubbe, Marco Gerris en Jiří Kylián. De audities in vijf regio´s in Nederland trokken 700 auditanten, waarvan er 100 werden geselecteerd voor de landelijke tour die tot en met juni duurt.

Holland Dance Festival en de metropoolregio

De publieke belangstelling voor dans in de metropoolregio Den Haag-Rotterdam is zondermeer groot. Dat blijkt uit 19 uitverkochte voorstellingen bij het Holland Dance Festival. In de rest van de regio deed in dezelfde periode Scapino Ballet in Rotterdam het ook goed met uitverkochte voorstellingen. Als grootste internationale dansfestival van Nederland treedt Holland Dance op als promotor van de dans. De organisatie kijkt ernaar uit om in februari 2014 het publiek opnieuw te inspireren met dans uit de hele wereld.