nieuws

Holland Dance Festival succesvol afgesloten29 Feb 2012

De dertiende editie van het Holland Dance Festival ´Source of Inspiration´, dat van 26 januari tot en met 26 februari plaatsvond in dansstad Den Haag, is in het slotweekend succesvol afgesloten met uitverkochte voorstellingen van Conny Janssen Danst en Emio Greco. Holland Dance Festival presenteerde de afgelopen maand een staalkaart van internationale en Nederlandse dans, variërend van top ‘acts’ zoals Sylvie Guillem en Streb Extreme Action Company tot verrassende nieuwkomers uit Brazilië en Cuba. Dat de vraag naar dans navenant ongewijzigd is gebleven ondanks de barre economische tijden bewijzen 19.000 bezoekers, die hun weg vonden naar de theaters. De gemiddelde zaalbezetting bij 56 voorstellingen was 74%. De 20 uitverkochte voorstellingen gingen gepaard met lange wachtlijsten. De absolute smash-hit voorstelling was zonder twijfel Jacoby&Pronk, waarmee oud Nationaal Ballet-danser Rubinald Pronk terugkeerde naar zijn geboortestad Den Haag.

Twee keer zo lang en in de winter genieten van dans

Voor het eerst in de geschiedenis duurde het festival twee keer zo lang. De voorstellingen waren verdeeld over ruim vier weken met een zwaartepunt in het weekend om zo in te spelen op de behoefte van de bezoekers. Het festival opende in aanwezig van Hare Majesteit de Koningin met een feestelijk gala gericht op de toekomst van de dans. Vele publiekslievelingen kwamen in het programma voorbij en de jonge talenten van Havo 4 van Codarts Rotterdam verlichtten met hun ritmische bewegingen de sfeer in de zaal. De Kylián-ring werd tijdens het gala voor de vierde keer uitgereikt en ging naar Ingrid Wolff die zich al jarenlang inzet voor de allerkleinste danstoeschouwers.

Educatieve highlight: Dance Date

Ook voor het eerst is de traditionele Dansparade niet tijdens maar in aanloop naar het festival gehouden. De deelnemers van dansscholen uit de regio trokken 18.000 bezoekers in het centrum van Den Haag. Tijdens het festival werd een landelijk dansproject voor amateurdansers gelanceerd: Dance Date. Hierin gingen ambitieuze amateurdansers een samenwerking aan met elf choreografen waaronder Ed Wubbe, Marco Gerris en Jiří Kylián. De audities in vijf regio´s in Nederland trokken 700 auditanten, waarvan er 100 werden geselecteerd voor de landelijke tour die tot en met juni duurt.

Holland Dance Festival en de metropoolregio

De publieke belangstelling voor dans in de metropoolregio Den Haag-Rotterdam is zondermeer groot. Dat blijkt uit 19 uitverkochte voorstellingen bij het Holland Dance Festival. In de rest van de regio deed in dezelfde periode Scapino Ballet in Rotterdam het ook goed met uitverkochte voorstellingen. Als grootste internationale dansfestival van Nederland treedt Holland Dance op als promotor van de dans. De organisatie kijkt ernaar uit om in februari 2014 het publiek opnieuw te inspireren met dans uit de hele wereld.

 

Interview 'new talent' Jasper van Luijk20 Feb 2012

Tijdens het Holland Dance Festival, tussen alle gevestigde namen uit de internationale danswereld, presenteren ook nieuwe choreografische talenten hun werk. Een van hen is de 25-jarige Jasper van Luijk, die menig bezoeker heeft verrast tijdens Voorjaarsontwaken 2011. Zijn nieuwste voorstelling About There & Here  die a.s. donderdag 23 februari in première gaat, is een intiem duet over twee mensen die hun eigen pad volgen. Overheerst door twijfels, herinneringen, kwetsbaarheden en angsten proberen ze te leven in het hier en nu. Tot hun paden elkaar kruisen.

Festivalkassa19 Feb 2012

Centrale Festivalkassa

De centrale festivalkassa van het Holland Dance Festival bevindt zich in het Korzo theater aan de Prinsestraat 42. Hier kunt u kaarten kopen voor alle festivallocaties – behalve voor het Lucent Danstheater. Gereserveerde kaarten kunt u tot één dag voor aanvang ophalen bij de festivalkassa. Op de dag van de voorstelling kunt u gereserveerde kaarten bij het desbetreffende theater ophalen.

Hit and Run18 Feb 2012

Vandaag, zaterdag 18 februari kun je tussen 16.00 uur en 17.00 uur dansers van Club Movers ‘n Shakers tegenkomen op de Grote Markt, Het Plein en op de kruising van de Bonneterie en de Passage in Den Haag. Ze laten je een preview zien met moves van het clubevent.

Kom langs en doe mee!17 Feb 2012

Er zijn nog plaatsen beschikbaar voor de masterclasses van Duda Paiva in het Korzo theater en DanzAbierta in het Theater aan Spui. De masterclasses zijn vandaag, zaterdag 18 februari, te volgen en beginnen om 14.00 uur.

2500 bezoekers bij STREB13 Feb 2012

Het Haagse stadhuis fungeerde afgelopen weekeinde als dansarena voor de spectaculaire actievoorstelling Forces. Het Amerikaanse gezelschap STREB Extreme Action Company deed het Holland Dance Festival aan en zorgde naast veel landelijke media-aandacht voor uitverkochte voorstellingen. Ruim 2500 bezoekers zijn de afgelopen drie dagen in het stadhuis geweest om te genieten van een ongekend spektakel van dans, acrobatiek, stuntwerk en turnen.

Afterparty01 Feb 2012

Op donderdag 2 februari is er na afloop van de voorstelling Body Against Body van Bill T. Jones een afterparty. Vanaf 22.00 uur draait het Rotterdamse DJ duo Body II Body pumping dance tracks in het festivalcafé van Korzo. Ben jij er ook bij?