Voorstelling

Last Touch First USA tour

Last Touch First USA tour
Robert Benschop
  • , August Wilson Center, Pittsburgh USA  
  • , The Joyce Theater, New York City USA  
  • , The Joyce Theater, New York City USA  
  • The Joyce Theater, New York City USA  
  • The Joyce Theater, New York City USA  
  • The Joyce Theater, New York City USA  

Een Holland Dance Productie van Michael Schumacher en Jiří Kylián

Het Holland Dance Festival nam het initiatief voor een heel eenvoudig idee: Dansimprovisator Michael Schumacher en danseres Sabine Kupferberg zouden samen een duet maken, gebaseerd op improvisatiesystemen die eerstgenoemde al eens had laten zien in een stuk voor Nederlands Dans Theater III. Maar dit idee groeide uit tot een project van respectabele omvang, met als basis het stuk ‘Last Touch’ dat Jiří Kylián creerde voor het Nederlands Dans Theater I in 2003.

Schumacher creëerde uiteindelijk een nieuwe voorstelling, samen met Jiří Kylián, diens vrouw en danseres Sabine Kupferberg en in samenspraak met de dansers Cora Bos-Kroese, Paula Sanchez, David Krugel en Václav Kuneš (allemaal oudgedienden van het Nederlands Dans Theater).

Last Touch First is: “…een intieme en aangrijpende voorstelling waarin wanhoop, gekte en eenzaamheid diep naar binnen slaat bij de zes personages. In een 19e eeuwse wereld die doet denken aan de groteske toneelstukken van de Russische schrijver Anton Tsjechov, bewegen de dansers bijna een uur lang in super slow motion.” aldus Ingrid van Frankenhuyzen in een voorbeschouwing van Last Touch First,  NRC Handelsblad.

Van 12 tot en met 15 februari 2008 is de voorstelling onder grote belangstelling als Holland Dance Festival productie in première gegaan in het Korzo theater. En is na een werelddtournee nu aangekomen in Amerika.

”Last Touch First” is een intieme dansvoorstelling, de zes dansers en de toneelsetting komen volledig tot hun recht en creëren een magische, aangrijpende sfeer. Het bijwonen van een repetitie van het stuk was in november 2007 reeds aanleiding voor NRC recensente Ingrid van Frankenhuyzen om “Last Touch First” uit te roepen tot ‘beste dansvoorstelling van 2007’. Zij noemde de voorstelling een ‘zinsbegoochelende kostuumvoorstelling over tijd, liefde en dood.’

Michael Schumacher
De veelzijdige danskunstenaar Michael Schumacher is een graag geziene gast bij het Holland Dance Festival. Hij heeft gedanst bij Frankfurt Ballett, Twyla Tharp Dance, Feld Ballet en Pretty Ugly Dance Company. Als gastartiest danste hij voor Peter Sellars en in producties met onder andere Dana Caspersen, Anouk van Dijk en Sylvie Guillem. Schumacher is al geruime tijd actief als choreograaf. Verder treedt hij op met Magpie Music Dance Company, een in de hoofdstad gevestigd collectief van improvisatiekunstenaars en geeft hij workshops bewegingsanalyse en improvisatietechniek.

In Oktober 2008 ontving Michael Schumacher tijdens de Nederlandse Dansdagen zowel een Gouden Zwaan (een oeuvre- of loopbaanprijs voor een danser of choreograaf die indrukwekkende en belangwekkende prestaties heeft geleverd gedurende de ontwikkeling van zijn/haar carrière) als de prestigieuze Kylián ring, uitgereikt door Jiří Kylián, als blijk van waardering voor Schumacher’s vakmanschap en inspirerend talent.  

Jiří Kylián
Reeds meer dan 30 jaar is Jiří Kylián huischoreograaf van het Nederlands Dans Theater. Zijn werken worden wereldwijd gezien en geroemd. Choreografieën van zijn hand zijn te vinden op het repertoire van nagenoeg alle toonaangevende dansgezelschappen van over de hele wereld. Ook met het Holland Dance Festival heeft de choreograaf een rijke traditie opgebouwd. In 1991 was zijn openingsvoorstelling het startschot van Nederlands Dans Theater III, -het gezelschap voor de rijpere danser-, en het programma “Celebrating Kylián” (door Nederlands Dans Theater II) was de opening van de tiende editie van het Holland Dance Festival.

Distinctively Dutch Festival in Pittsburgh

The Joyce Theatre New York

Mede mogelijk gemaakt door: