Voorstelling

Queen Lear Swiss Tour

Queen Lear Swiss Tour
Joris Jan Bos
Joris Jan Bos
Joris Jan Bos
  • , Theater der Künste , Zürich CH  
  • Kulturzentrum Schützi Olten , Olten CH  
  • VIDMARhallen, Bern (Liebefeld) CH  
  • Kurtheater , Baden CH  

Een Holland Dance Productie van Michael Schumacher en Sabine Kupferberg

Prominent duo brengt karakteristieke voorstelling
Michael Schumacher komt op het idee om Queen Lear te maken als hij een artikel leest over mensen die pas op het einde van hun leven inzien wat liefde is of wat echte liefde voor hen betekent. Meestal gaat het om iets wat zich recht onder hun neus bevond, maar wat ze niet zagen. Schumacher voelde gelijk een sterke link met het King Lear van Shakespeare. In het toneelstuk wantrouwt de koning zijn jongste dochter Cordelia, ze wordt verbannen -terwijl zij uiteindelijk het meest integer is- en het het beste met de koning voorheeft. In zijn strijd om macht is hij blind voor het ‘echte’, authentieke, oprechte wezen in zijn leven.

In Queen Lear draait het om machtsstrijd en het zichtbaar maken van de achterliggende gedachten, oorzaken en motieven. Het gender aspect (King Lear / Queen Lear) speelt daarbij een rol. Vrouwen zijn tegenwoordig niet meer achtergesteld als het gaat om zoeken naar macht, het heersen over de chaos en ‘in control’ zijn. Of toch?

In 2007 bundelde Schumacher zijn gaven met grootmeester Jiří Kylián en danseres Sabine Kupferberg. Hun voorstelling “Last Touch First”  werd een groot succes en bovenal reden voor Schumacher en Kupferberg om de samenwerking voort te zetten. 
In hun nieuwste creatie Queen Lear, die tijdens het Holland Dance Festival van 2009 in première is gegaan, gebruikt  Schumacher mime, expressie, ‘instant compositie’ en esthetiek om elementen uit Shakespeare’s King Lear op de planken te brengen. Kupferberg als gelauwerd NDT-icoon weet als geen ander de emotie over te brengen. De essentie van dit theatrale duet komt tot uiting in de prangende vraag: Have you ever rejected the love that you knew was most true?

"Queen Lear is een van die zeldzame voorstellingen waarvoor je met spijt klapt: jammer dat het voorbij is."
NRC Handelsblad