Voorstelling

Föld

Föld
Gábor Dusa
  • , , Spuiplein, Den Haag  
  • Spuiplein, Den Haag  

Tijdloze klassieker Föld van Krisztina de Châtel in Den Haag. 

Föld, Hongaars voor aarde, werd in 1985 gemaakt in opdracht van Het Holland Festival en werd door velen als hoogtepunt van dit festival beschouwd. Het werd een klassieker in de Nederlandse moderne dans. In Föld vormt een ronde, hoge aarden wal het decor. De dansers leveren hierop een ware uitputtingsslag. Met de kracht van galei slaven, het doorzettingsvermogen van topsporters en de vastberadenheid van dansers, ploegen zij deze cirkelvormige aarde wal als vakkundige landbouwers om. ‘Wervelende Föld van De Châtel is nu al een tijdloze klassieker.’ Trouw

"Het gevecht om de wal met de grond gelijk te maken is ook in deze reprise weer imponerend…" –NRC Handelsblad, 1997

“Föld is een adembenemende choreografie voor zowel dansers als publiek.”
–Amersfoortse Courant

 "Föld is een fraaie aanwinst voor de Nederlandse (moderne) dans. Dankzij de boeiende combinatie van pure, minimale dans met performance-spel en beeldende kunst."
–de Volkskrant

Workshops
Op het Spuiplein geeft choreografe Krisztina de Châtel met assistentie van de professionele dansers van Dansgroep Amsterdam workshops aan de jongeren van Den Haag, gebaseerd op materiaal uit Föld. In de avond kan iedereen genieten van artistiek hoogwaardige moderne dans als de professionele dansers van Dansgroep Amsterdam Föld uitvoeren. Jongeren van 12 tot 18 jaar, met of zonder danservaring, kunnen zich aanmelden voor de workshops.

Föld is een productie van Dansgroep Amsterdam en wordt financieel ondersteund door SNS Reaal Fonds, Rabobank, VSBfonds, Gemeente Amsterdam en Gemeente Den Haag.