Workshop

Repertoire - Ederson Rodriguez Xavier

Repertoire - Ederson Rodriguez Xavier
  • Korzo Theater, Den Haag  

Xavier is geroemd om zijn scherpe en gepassioneerde dansstijl. In zijn nieuwe stuk verkent hij het werk van de componist John Milton Cage. Tijdens deze repertoire workshop kun je kennismaken met zijn aanpak en stijl aan de hand van zijn nieuwe productie Where are we going? And what are we doing.

Ederson Rodriguez Xavier is geboren in Brazilie, waar hij zijn opleiding in Capoiera, Afro Jazz, Modern dance en Klassiek ballet volgde.  Aan de Theaterschool Amsterdam volgde hij zijn opleiding release technique en improvisatie. Sindsdien werkt hij als danser en choreograaf bij verschillende gezelschappen. In 2003 won hij de Swan Prize VSCD (Dutch Theater directions) vanwege zijn zo herkenbare stijl: scherp, gepassioneerd en lyrisch. In 2009 was hij de beste mannelijke deelnemer bij DudaPaivaCompany (puppetry and dance)  met ” Maledicton” bij festival Baj Pomorski, Torun (PL). Momenteel werkt hij als onafhankelijk choreograaf, danser, docent in Nederland en daarbuiten.

Hij heeft een intensieve fysieke taal ontwikkeld, gebruikmakend van het lichaam als instrument, om een dieper begrip van het lichaam te ontwikkelen, bewust van de ruimte om ons heen, emoties en tijd. Hij werkt graag samen met componisten, visual artists, video makers, en andere collega’s uit diverse kunstdisciplines. Zijn bewegingstaal is organisch en onvoorspelbaar. Zijn voorstellingen zijn multidisciplinair. Xavier is bekend vanwege zijn gebruik van improvisatie, waarin hij het gebruik van diverse technieken integreert.