Workshop

Klassiek - Rinus Sprong

Klassiek - Rinus Sprong
  • Korzo Theater, Den Haag  

Rinus Sprong is als docent bezig het ‘Nederlandse’ in de ballet-techniek een gezicht te geven. Daarbij kijkt hij naar de dans zoals die zich in de afgelopen vijftig jaar in ons land heeft ontwikkeld. Wat is nodig voor een allround danser uit de 21ste eeuw?

Net als in de beroemde ‘Dutch Design’ worden overbodige manierismen weg gehaald om een zuivere techniek te bereiken. Het is een proces wat altijd in ontwikkeling is. Vanuit meer dan dertig jaar ervaring als danser, docent en choreograaf is hij tot inzicht gekomen dat ballet het principe van natuurkundige wetten volgt en probeert hij tot de essentie van een ballet trainings-methode te komen.

Rinus Sprong begon als danser bij het Nederlands Dans Theater ll, onder leiding van Jiři Kylián. Vervolgens danste hij o.a. in het buitenland in Frankrijk, De Verenigde Staten, Israel en tourde in Zuid- en Noord Amerika, Europa, Japan in klassieke en moderne dansproducties. Hij danste balletten van o.a. Nils Christe, Hans van Manen, Jiři Kylián, Mats Ek en Ed Wubbe.

Rinus werkte daarnaast in diverse festivals, musicals en shows, en als docent aan vele dansvakopleidingen in Nederland. Als choreograaf werkte hij met o.a. Arjan Ederveen, Loes Luca, Scapino Ballet, dansers van het American Ballet Theatre, NY en vormde samen met Thom Stuart, 16 jaar geleden, het dansgezelschap de Dutch Don’t Dance Division, Den Haag. In 2007 ontving hij, samen met Thom Stuart, de Cultuuralisprijs van de Gemeente Den Haag.

Tijdens het RTL-5 programma ‘The Ultimate Dance Battle’ was hij als ballet-choreograaf  finalist  en veroorzaakte een ware renaissance voor de populariteit van het klassieke ballet en hij werkte voor So You Think You Can Dance bij tv en de theatertour. www.rinussprong.com  www.ddddd.nu