Voorstelling

La Curva

Israel Galván

La Curva
  • Zuiderstrandtheater, Den Haag  

Deze voorstelling is een Holland Dance Event, hét podium voor gerenommeerde dansgezelschappen in het Zuiderstrandtheater.

Israel Galván is ‘revolutionair’, ‘avant-garde’ en simpelweg een ‘genie’ genoemd. Bekend om zijn snelle voetenwerk afgewisseld met momenten van totale rust en zijn flirt met andere genres danst Galván de flamenco op het scherpst van de snede.

His speed creates many moments of “What just happened?” - New York Times

De Spaanse danser Israel Galván is een modern genie in flamenco. Zo raak als hij met zijn handen razendsnelle ritmes roffelt, op ieder plekje van zijn huid, borstkast, nek en hoofd. Zijn benen vormen bijna een akelig perfect drumstel. En zijn armen, vingers en ellenbogen schrijven oogverblindende lusjes in de lucht. – De Volkskrant

Traditie en vernieuwing
Anders dan de meeste geboren flamencodansers werd Galván al snel aangetrokken door het leven buiten de gebaande paden. Zo maakte hij een voorstelling met de Brits Bengaalse Akram Khan, net zo’n nieuwsgierige vernieuwer als Israel Galván en specialist in het samenvoegen van Indiase traditionele kathak met moderne dans. 
Voor La Curva werkt Galvan samen met de Zwitserse jazzpianiste Sylvie Courvoisier. Sinds eind jaren ’90 is hij omringt door een eigen groep traditionele flamencomensen, waar zangeres Inés Bacan, en José Jiménes Santiago ‘Bobote’, palmeros (ritme-klapper) deel van uitmaken.

Galvan zegt zelf over La Curva: “La Curva is geboren vanuit mijn affectie met de stilte, vanuit de behoefte om de structuur uit de traditionele flamencorecitals te halen. Muziek en dans zijn daarin een. Ik wil elk element op zichzelf laten staan en de stilte laten zien.”

Knipoog
In La Curva steekt Galván regelmatig de draak met zichzelf en de flamenco, maar hij kan zijn wortels en zijn techniek nooit verbergen en dat is ook niet zijn opzet. Wel weet hij in deze voorstelling te schakelen tussen twee werelden. Tussen de Europese avant-garde, gestalte gegeven door Sylvia Courvoisier aan de ene kant en aan de andere kant de twee strenge flamencospelers. Courvoisier improviseert en speelt flarden Debussy, John Cage, Keith Jarrett en bebop. Galván lijkt tussen beide uitersten te laveren in een vuurwerk van ritmes en klanken. Virtuoos als altijd, zoekend naar nieuwe wegen. Hij pareert de muziek met zijn snelle voetenwerk, het klikken van zijn tong en zijn bewegelijke vingers. Op andere momenten maakt hij grappen, bijvoorbeeld door van zijn lichaam een flamenco te maken, of door zijn jasje over zijn hoofd te trekken. 
La Curva is een overweldigende ervaring, voor flamenco en voor moderne dansliefhebbers, die hun blik willen verrijken.

Overladen met prijzen
Het leven in het Sevillaanse gezin waarin Israel Galván de los Reyes opgroeide stond in het teken van de traditionele flamenco. Zijn vader was danser José Galván en zijn moeder zangeres Eugenia de los Reyes. Ook zijn zus Pastora Galván is een verdienstelijke danseres. Zijn jeugd bestond uit tabloas, fiestas en dansacademies, waar hij zijn vader begeleidde. In 1990 besloot hij zelf ook danser te worden. In 1994 werd hij lid van de Compania Andaluza de Danza en vanaf 1998 werkt hij met zijn eigen compagnie. Israel Galván won eerst zo’n beetje alle prijzen op het gebied van flamenco en de laatste jaren ook die van dans in een bredere zin zoals:

The National Dance Award in 2005; 
Grand Prix de Danse 2009-2010 in Frankrijk; 
The Max Award for Performing Arts 2012 voor de beste mannelijk danser; 
The New York Dance and Performance Bessie Award 2012 voor de beste productie; 
Golden Fine Arts Medal 2012 van Spanje.