Voorstelling

Jaap Flier - Solist
festival!

Een documentaire van Jellie Dekker

Jaap Flier - Solist
  • Filmhuis, Den Haag  
Gratis toegang, reserveren verplicht

Gratis toegang / Free admission

Begin jaren vijftig zijn Marianna Hilarides en Jaap Flier het legendarische klassieke danskoppel in de opkomende Nederlandse danswereld. Voor Rudi van Dantzig is Flier een idool, voor Hans van Manen de reden om te gaan dansen.

Jaap Flier is in 1959 één van de oprichters van Nederlands Dans Theater. Naast danser is hij ook als choreograaf en artistiek leider aan het gezelschap verbonden. Daarna leidt hij tien jaar de School voor Nieuwe Dans Ontwikkeling in Amsterdam. Hedendaagse theatermakers als Boukje Schweigman en Kenzo Kusuda werken nog steeds graag met hem samen, zowel in de rol van danser als die van adviseur. Flier heeft tot op hoge leeftijd opgetreden. Zijn meest recente solo, over het leven van een danser, is expressief en doorleefd in kleine gebaren.

Deze film gaat over de opmerkelijke en soms dwarse keuzes die Flier in zijn leven maakt. Als danser is ouder worden voor hem geen beperking maar een verrijking. Met steun van Amsterdams Fonds voor de Kunst, Nederlands Dans Theater en Holland Dance Festival.

De film is voorzien van Engelse ondertiteling.