meer inspiratie

Een kijkje in het leven van Award-winnende Botis Seva

12 december 2024

Olivier Award-winnende hiphopkunstenaar Botis Seva gooit hoge ogen met zijn nieuwe voorstelling Until We Sleep, die onlangs in première ging en op 17 december naar Amare komt. In een video-interview vertelt hij meer over deze voorstelling, zijn inspiratiebronnen en zijn jeugd.

Opgegroeid in oost Londen met vier broers en zussen en een alleenstaande moeder gemigreerd uit Angola en Congo was een danscarrière niet vanzelfsprekend voor Botis Seva. Dankzij danslessen op school is hij niet, zegt hij zelf, aan de verkeerde kant van de maatschappij beland. Zijn moeder zag hem liever een traditionelere studie afmaken, maar ondertussen heeft Seva aan haar bewezen dat een carrière in de dans voor hem is weggelegd.

De Britse choreograaf en hip-hop kunstenaar Botis Seva werkt op het snijvlak van hiphop, fysiek theater, hedendaagse dans en film en jaagt met zijn werk het debat aan over sociale, politieke issues. Als eerste hiphopchoreograaf heeft hij de prestigieuze Olivier Award gewonnen voor de voorstelling BLKDOG met zijn eigen gezelschap Far From The Norm.

In februari ging zijn nieuwe voorstelling Until We Sleep in première tijdens het schrit_tmacher Festival. Dit was een reden voor Annette Embrechts, o.a. dans & theaterjournalist bij De Volkskrant, om eens goed met hem in gesprek te gaan. Ze sprak met hem vanuit Engeland over de nieuwe voorstelling, zijn jeugd en meer.

Until We Sleep

Inspiratie haalt Botis Seva uit het dagelijks leven. Dit is ook te zien in zijn nieuwe voorstelling Until We Sleep waar de dansers van Far From The Norm zachtheid blazen in het harde bestaan van hoop en verantwoordelijkheid. Het gaat over onderdrukkend leiderschap, en de manier waarop leiders ook met hun persoonlijke problemen moeten omgaan. Via de verhalen van vorige generaties over koloniale machtsuitbuiting dompelen Seva en zijn dansers je in Until We Sleep onder in een scala aan dansstijlen, van popping tot breaking, en van krump tot house. Centraal in het verhaal staat een soort oer mama. Op een dromerige wijze ondergaat zij obstakels die we in het echte leven ook tegenkomen.

Naar de voorstelling Until We Sleep