meer inspiratie

Europese erkenning voor Dance on, Pass on, Dream on

9 juni 2020

Het Holland Dance Festival is zeer verheugd met het nieuws dat Creative Europe van de Europese Unie het vierjarig vervolgtraject van Dance On, Pass On, Dream On heeft gehonoreerd.

Het consortium Dance On, Pass On, Dream On (DOPODO), bestaande uit 11 gerenommeerde Europese dansinstellingen, is samengekomen om het probleem van leeftijdsdiscriminatie in de danssector en in de samenleving aan te pakken. De 11 deelnemende organisaties werken samen aan een Europa waar oudere dansers worden gewaardeerd om hun ervaring, charisma en waar ons gemeenschappelijke Europese danserfgoed wordt gekoesterd! De medefinanciering door het Creative Europe Program van de Europese Unie is een enorme erkenning.

Samuel Wuersten: "Ik ben zeer verheugd dat Holland Dance Festival door Dance On, Pass On, Dream On zich ook in de toekomst sterk kan maken voor oudere professionele dansers en dansende ouderen in onze maatschappij door de samenwerking aan te gaan met belangrijke internationale danspartners in Europa".

Dans voor ouderen
Het Holland Dance Festival maakt zich al jaren sterk voor de positie van dansende ouderen. Het zit in de DNA van het festival door al jaren de programmering te verrijken met voorstellingen waarin oudere dansers centraal staan. Holland Dance Festival programmeerde onder andere grote namen als Sylvie Guillem, Mikhail Barysjnikov, Mats Ek, Ana Laguna en tot de opheffing in 2006 natuurlijk vele spraakmakende producties van NDT 3. Holland Dance Festival produceerde ook eigen producties voor oudere dansers zoals Last Touch First van Jiří Kylián en Queen Lear van Michael Schumacher. In 2015 is het Dance On Ensemble in Berlijn opgericht, een gezelschap voor oudere dansers, wat de aandacht vestigt op artistieke kwaliteiten die zich alleen met de leeftijd kunnen ontwikkelen. Holland Dance Festival presenteerde het Nederlandse debuut van Dance On in 2016 evenals de tweede productie in het festival van 2018. Tegelijkertijd sloot Holland Dance Festival zich ook aan bij het door Dance On opgezette, grootschalige Europese project DOPODO, Dance On, Pass On, Dream On.

Het zichtbaar maken van de oudere professionele danser gaf ook aanleiding voor de maatschappelijke activiteiten van Holland Dance Festival. Gedreven door onze zorgen over de toenemende vergrijzing én de groeiende eenzaamheid onder ouderen spannen wij ons in om ouderen langer vitaal te laten zijn en bij te dragen aan meer verbinding en sociale contacten, zowel tussen ouderen onderling, als tussen uiteenlopende leeftijdsgroepen. Dans kent geen taalbarrières, neemt sociale verschillen weg en helpt mensen om zich te uiten, ook waar dat met woorden niet (meer) mogelijk is. Daarbij zorgt dans voor plezier en ontspanning en kan het bijdragen aan gevoelens van vrijheid en geluk.

Holland Dance Festival is al een aantal jaren zeer actief in het leggen van een connectie tussen kunst/dans en de zorgsector. Wij werken hiervoor nauw samen met Zorggroep Florence in Den Haag, waarbij wij in verschillende tehuizen van Florence danslessen organiseren voor kwetsbare ouderen. Daarnaast organiseren wij sinds 2014 Good [old] Times voor vitale ouderen van 55+. De Good [old] Times-deelnemers volgen een danscursus die uitmondt in een informele presentatie. Daarnaast wordt er tweejaarlijks een productie gemaakt met een professionele choreograaf een productie voor oudere amateurdansers gemaakt . Tijdens onze festivals van 2016 en 2018 gingen respectievelijk Good [old] Times: My tasteful life en Good [old] Times: Into my arms in première, waarvan de eerste ook in Londen te zien was, op speciale uitnodiging van het prestigieuze Britse Sadler’s Wells Theatre. Voor de editie van dit jaar, getiteld Luna, werkten de geselecteerde ouderen samen met urban-choreografe Junadry Leocaria. Alle Good [old] Times producties werden geestdriftig onthaald door deelnemers, pers en publiek. Alle Good [old] Times activiteiten worden onder andere ook door de Kylian Foundation ondersteund. Ook in komende edities van het Holland Dance Festival, de enige internationale dansbiënnale van Nederland worden voorstellingen gepresenteerd, waar de oudere danser centraal staat.