Choreografieën van Talent on the Move 2024

Informatie over choreografen en hun werken

Het jaarlijkse tourneeprogramma Talent On The Move is een gezamenlijk initiatief van Holland Dance Festival en Codarts Rotterdam. De aanstormende, gedreven en veelzijdige danstalenten van Codarts – dé internationale hotspot voor eigentijdse dans – trakteren u op een selectie van het beste wat hedendaagse dans te bieden heeft. Een dertigtal dansers, afkomstig uit alle delen van de wereld, toont een uniek programma. De show bestaat uit solo's, duetten en groepsstukken afkomstig uit bestaand repertoire van internationale topchoreografen en uit nieuw werk van jonge choreografietalenten. Dit nieuwe werk is vaak speciaal voor de dansers van Codarts en voor deze tournee gecreëerd. 

In de theaters wordt een wisselend programma gepresenteerd van hieronder genoemde choreografen.

Antonin Rioche (Frankrijk) is altijd al een creator en verhalenverteller geweest, waarbij dans voorop staat. Ook is hij gefascineerd door schilderkunst, fotografie en film. De werken van Antonin kenmerken zich door verschillende uitgangspunten van expressie, waarbij beweging een uitgangspunt is maar niet automatisch het startpunt. 
 

Zijn creaties ontstaan vaak vanuit een door hem geschreven tekst, waarbij ondermeer poëtische interpretaties naar voren komen. Voor Korzo maakte hij The Others en Finally voor Here We Live and Now, edities 2018 en 2019.
 

In 2021 werd hij uitgenodigd door Nederlands Dans Theater en Korzo om zijn eerste avondvullende productie te maken: Glitter. Zijn eerste solo Ohboy! (2017) en zijn nieuwste film The Leftovers (2021) zijn geselecteerd en genomineerd voor verschillende filmfestivals en prijzen. In oktober 2022 bracht hij een nieuwe avondvoorstelling in première: Ohgirl!, een coproductie met Nederlands Dans Theater.


CREDITS Almost Home

Choreografie: Antonin Rioche
Muziek: Ö, Nömak, I Am YouSt Henri; alt-J, The Ripe &R Ruin; Sébastien Tellier, La Ritournelle (Gilligan Moss)
Kostuums: Antonin Rioche, Asalia Khadjé
Lichtontwerp: Antonin Rioche, Marten de Wijs
Repetitor: Sun Hee Dieben
Duur: 10:00

Cayetano Soto (Spanje) werkt met vooraanstaande dansgezelschappen van over de hele wereld. Zijn technische, intense en onvoorspelbare choreografieën zijn te zien op internationale festivals in Europa, de Verenigde Staten en Canada.
 
Soto begint zijn dansopleiding aan het Institut del Teatre in zijn geboortestad Barcelona en zet deze voort aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In 1997 rondt hij zijn studie af en treedt hij toe tot IT Dansa in Barcelona, de stad waar hij nog altijd woont.

Sinds 2005 werkt Soto als freelance choreograaf. Hij heeft choreografieën gemaakt in opdracht van onder meer Nederlands Dans Theater, Koninklijk Ballet Vlaanderen, Zürich Ballett, Introdans, Gauthier Dance Company en Tanz Luzerner Theater. 
Voor zijn werk heeft hij diverse onderscheidingen ontvangen, waaronder de eerste prijs in 2006 voor 24FPS bij het choreografieconcours Uncontainable van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen. Canela Fina, gemaakt in opdracht van Balé da Cidade de São Paulo, werd door de Braziliaanse krant Folha de São Paulo uitgeroepen tot ‘Beste Dansvoorstelling 2008’. 

Voor zijn choreografie Uneven werd Cayetano Soto in 2011 genomineerd voor het ‘Gouden Masker’, de meest prestigieuze dansprijs in RuslandSpeciaal voor de Codarts Dance Company creëerde Soto in 2023 Masarykova Ulica. Naast deze nieuwe creatie gaat Sortijas in reprise. Daarmee staan er deze tour twee werken van de Spaanse choreograaf op het programma. 

CREDITS

Masarykova Ulica
Choreografie: Cayetano Soto
Dramaturgie: Dario Suša
Muziek: Gregorian Polyphony Singing - Folk Songs
Kostuumontwerp: Cayetano Soto
Repetitor: Sun Hee Dieben
Duur: 8:00

Sortijas
Choreografie: Cayetano Soto
Dramaturgie: Dario Suša
Muziek: Lhasa de Sela, What Kind of Heart
Kostuumontwerp: Cayetano Soto
Repetitor: Keith-Derrick Randolph
Duur: 5:00 

Evelien Jansen - 'Eef' - is een Nederlandse freelance danseres, docente en choreografe. Ze studeerde af aan de opleiding Urban/Contemporary van de Academie voor Theater en Dans in Amsterdam. 

Eef werkte bij Hofesh Shechter Company II en danste recentelijk bij KOMOCO, onder leiding van Sofia Nappi. Verder werkte ze met gezelschappen en choreografen als Humanhood, Dalton Jansen, Anne Suurendonk, Lotem Regev, Jason Mabana en Heidi Vierthaler. Eef heeft veel ervaring met het geven van workshops bij onder meer Hofesh Shechter Company en KOMOCO en geeft les bij o.a. Codarts Rotterdam, Academie voor Theater en Dans Amsterdam en Fontys.

"Four Winds: Celebrating the moment in which we recognize ourselves."


CREDITS Four Winds

Choreografie: Evelien Jansen
Muziek: DakhaBrakha - Ой, у києві
Kostuums: Evelien Jansen
Repetitor: Sun Hee Dieben
Duur: 5.30

Fernando Troya (Spanje) volgde een klassieke dansopleiding aan het Koninklijk Conservatorium van Madrid. Na zijn afstuderen danste hij bij o.a. Goyo Montero, Stephan Thoss en Nederlands Dans Theater II. Vervolgens werkte hij als freelance choreograaf, docent, performer en repetitor.


Hij creëerde verschillende projecten als Essential Rights, waarmee hij in 2018 de BNG Dansprijs won. ‘Een grimmig, fysiek trio dat zich stapsgewijs prijsgeeft en dat de toeschouwer een parcours voorschotelt waarin je niet anders kunt dan meegaan en meevoelen’. Van 2018-2020 produceerde hij de serie Reminiscente, een onderzoek naar Plato's 'Theorie of Form' en het latere werk 'Disasters of War' van de schilder Francisco de Goya. Met zijn solo Withering, won hij de tweede prijs voor beste performance op het Solo-Tanz-Theater Festival in Stuttgart.


In 2022 behaalde Fernando Troya een BA in Choreografie aan het Conservatorium van Dans Maria de Avila in Madrid. Onlangs produceerde Troya Jugamos tan duro que nos hacemos daño, een solo die hij zelf geregisseerde en uitvoerde tijdens zijn residentie in Teatros del Canal in 2023.


CREDITS Running Out

Choreografie: Fernando Troya 
Assistent: Quentin Roger 
Co-creators: alle dansers 
Muziek: Marco Ivic 
Kostuums: Asalia Khadjé, Fernando Troya 
Repetitor: Bryndis Brynjolfsdottir
Duur: 10:00

Joseph Simon (Frankrijk) is een freelance danskunstenaar gevestigd in Rotterdam. Hij vond zijn weg naar de dans via de Breaking-en HipHopcultuur en studeerde af in 2014 aan ArtEZ, aan de opleiding voor hedendaagse dans. Hij werkt internationaal als performer, docent en choreograaf en werkte recentelijk met choreografen als Erik Kaiel, Hooman Sharifi, Alida Dors, Jochen Heckmann, Jean-Guillaume Weis, Eric Trottier en Dalton Jansen. Momenteel toert hij met Oona Doherty in het stuk Navy Blue.

Met de steun van Dansateliers Rotterdam toerde hij met eigen werk, waarin het overbruggen van verschillende dansculturen en identiteitsvragen centraal staat. De afgelopen jaren was hij regelmatig gastdocent aan de bacheloropleiding Circus Arts van Codarts Rotterdam,  gaf hij les en maakte hij werk voor verschillende dansopleidingen in Europa.


CREDITS Goldberg Variations

Choreograaf: Joseph Simon
Muziek: Johan Sebastian Bach – Goldberg Variations (Variations 3, 5, 21, 28, 29) / Performed by: Domestica Rotterdam / Conductor: Wim Steinmann / Orchestral arrangement: Jan Willem Nelleke
Kostuums: Joseph Simon 
Repetitoren: Quentin Roger, Keith-Derrick Randolph
Duur: 10 min

Keith-Derrick Randolph (Verenigde Staten) is choreograaf, dansdocent, repetitor en daarnaast coördinator van de bacheloropleiding Dans van Codarts Rotterdam. Na zijn opleiding aan de High School of Performing Arts en The Ailey School behaalde Randolph zijn diploma’s didactiek in dans en master in choreografie.

Gedurende vijftien jaar had hij een succesvolle carrière in Europa en de Verenigde Staten. Vervolgens werkte hij bij Scapino Ballet Rotterdam als danser en choreograaf en vervulde hij een artistieke rol in de staf. Daar maakte hij werken als Lament/Lamentationes en de avondvullende voorstelling Mana in Theater Zuidplein. 

Voor Korzo in Den Haag maakte hij Romeo en..., de bankingroom: Sudden & Wintered en het autobiografische Me, Myself, My, I. In 2008 choreografeerde hij de avondvullende voorstelling Plavo (4 ½) voor Narodnog Pozorište Sarajevo - Ballet.

Sinds 2009 jaar is hij coördinator Dans en sinds vijf jaar artistiek leider van de Codarts Dance Company en mede-oprichter van de Master Choreography COMMA – een joint degree van Codarts Rotterdam en Fontys Hogeschool voor de Kunsten, Tilburg.
 

CREDITS A Song For You

Choreografie: Keith-Derrick Randolph
Muziek: Donny Hathaway, A Song for You
Lichtontwerp: Marten de Wijs 
Kostuum: Asalia Khadjé
Repetitor: Keith-Derrick Randolph
Duur: 5:30

Maciej Kuźmiński (Polen) is choreograaf, docent en producent. Hij is een spil binnen de hedendaagse dans in zijn land, waar hij co-artistiek directeur is van het Caro Dance Theatre in Siedlce en artistiek leider van zijn eigen Maciej Kuźmiński Company. Ook is hij de initiator van het Poolse dansnetwerk Polskiej Sieć Tańca.

Als eerste Poolse danser is Maciej Kuźmiński afgestudeerd aan het Laban Centre for Movement and Dance in Londen, met in 2007 een Bachelor Theatre Dance en in 2012 een Master Choreografie. Vervolgens maakt hij werk voor het Regensburg Tanz Theater, de Litouwse Šeiko Dance Company, Eva Duda Company (Hongarije) en in Polen voor het Polskiego Teatru Tańca en het Rozbark Teatr. Vanuit het principe dat alles met elkaar verbonden is, ontwikkelt hij de bewegingstechnieken Floor Work en Dynamic Phrasing.

Op de Rotterdam International Duet Choreography Competition 2020 (RIDCC) ontving Kuźmiński van Codarts de ‘production award’ voor event horizon, dat vorig seizoen deel was van de Taltent on the Move-tour. Speciaal voor de Codarts Company creëerde hij dit jaar REQUIEM.

CREDITS PeKBͶeM (REQUIEM)

Choreografie: Maciej Kuźmiński
Muziek: Pēteris Vasks, The Fruit of Silence, performed by Latvian Radio Choir
Lichtontwerp: Marten de Wijs 
Kostuums: Asalia Khadjé
Repetitor: Neel Verdoorn
Duur: 8:00
 

Neel Verdoorn (Nederland) studeerde af aan Codarts Rotterdam, begon haar carrière als danseres bij moderne dansgezelschappen Reflex en Djazzex en werkte met vele gastchoreografen. Verdoorn is een veelgevraagd gastdocent en choreograaf. 

Ze creëerde werken voor Djazzex, Company Budapest Táncszínház, Dansgroep Krisztina de Châtel, Aterballeto Italië, Korzo Producties, Ballet Company Pecs, Scapino Ballet en Holland Dance Festival. Voor het Internationaal Danstheater maakte ze avondvullende voorstellingen met live muziek, zoals Men of the Tango, Crazy Blues (danspublieksprijs 2015), Silent Songs, Tango/Mania, Hopper en Tin Pan Alley Parade.
In coproductie met het Doelen Ensemble en Stichting Neel Verdoorn Dance Projects maakte ze de voorstelling Ballads

Verdoorn creëerde werk voor verschillende dansacademies in Europa, voor o.a. de Züricher Bachelor Contemporary Dance en de taZ Zürich. Verder werkt ze voor Codarts als choreograaf, docent en repetitor.

Neel Verdoorn maakt zeer dansante, dynamische voorstellingen. Zij zoekt naar dierlijk en instinctief bewegingsmateriaal met veel zeggingskracht. Verdoorns interesse gaat uit naar de spanning tussen de persoonlijke bewegingstaal, de expressiviteit, de emotionaliteit van de danser enerzijds en de abstracte en compositorische codes van de choreografie anderzijds.

CREDITS Mercy

Choreografie: Neel Verdoorn
Muziek: Max Richter, Mercy, by Hilary Hahn & Corey Smythe 
Kostuums: Asalia Khadjé 
Lichtontwerp: Maarten van Dorp
Repetitoren: Sun Hee Dieben, Neel Verdoorn 
Duur: 8:00

Tamara Dekel London en Noam Segal (Israël) zijn allebei kunstenaars op het gebied van dans, choreografie, performance en beeldende kunst. Ze ontmoetten elkaar voor het eerst toen ze samen studeerden aan de professionele dansopleiding Maslool in Tel Aviv, Israël. Sindsdien hebben ze samengewerkt in verschillende werken, als performers of als makers. 

Tamara heeft een Bachelor of Education in Dance, van het Kibbutzim College. Als danseres werkt ze samen met onder meer Kibbuts Contemporary Dance Company 2, Inbal Dance Theater, Inbal Pinto, Dafi Eltabeb en Dana Rotenberg.

Noam danst momenteel bij dansgezelschap Cullberg. In de afgelopen jaren werkte hij samen met verschillende gezelschappen en choreografen zoals Ballet National de Marseille | (LA)HORDE, Inbal Dance Company, Fresco Dance Company, Lior Tavori en Lotem Regev. 

With Four Hands kwam voort uit het verlangen om de band tussen twee mensen te onderzoeken, waarbij de eigen relatie werd ingezet als een persoonlijk onderzoekslaboratorium. Tamara en Noam besloten het bewegingsonderzoek te integreren met de existentiële en initiële schreeuwen in het werk van Marina Abramovich en Ulay Laysiepen. Het stuk is gemaakt met steun van Inbal Dance Theater, première in augustus 2019.

CREDITS With Four Hands 

Choreografie: Tamara Dekel, Noam Segal
Artistieke begeleiding: Mor Shani 
Muziek, geluid: Marina Abramovic & Ulay Laysiepen, AAA AAA; Getatchew Mekurya, Tezeta
Kostuums : Asalia Khadjé, Noam Segal & Tamara Dekel London 
Repetitor: Neel Verdoorn
Duur: 11:00

Nolan Millioud (Zwitserland) danste jarenlang hip-hip en capoeira. Op veertien jarige leeftijd nam hij lessen aan de AFJD-School In Lausanne, waar hij zijn diploma behaalde. Hij volgde meerdere zomercursussen, zoals aan de Royal Ballet School en trad op met o.a. werk van Pierre Wyss in Théâtre de Beaulieu. In 2019 startte hij zijn opleiding aan Codarts Rotterdam en danste werk van choreografen als Jiří Kylián, Marco Goecke, Lucinda Childs, Lukáš Timulak en Fernando Troya. In zijn tweede jaar ontving hij een beurs van de Migros-Kulturprozent. In 2022 trad hij toe tot Ballet Theater Basel waar hij danst in werken van o.a. Richard Wherlock, Eeward Clug en Pontus Lidberg. Momenteel danst hij bij Aterballetto in Italië.

Thomas Tardieu (Frankrijk) begon op vierjarige leeftijd met dans en vervolgde zijn lessen tijdens zijn middelbare schooltijd aan de Lipszyc Ballet School in Biaritz. In 2019 begon hij zijn dansopleiding aan Codarts Rotterdam waar hij danste in werken van Lucinda Childs, Jiří Kylián, Marco Goecke, Stephen Shropshire, Joost Vrouenraets, Fernando Troya en Keith Derrick Randolph. In 2022 liep hij stage bij Scapino Ballet Rotterdam, waar hij danste in Oscar en Casablanca van Ed Wubbe en in The Mourning van Erika Silgoner in het programma Two Tales. Momenteel is hij als danser verbonden aan het Ballet Theater Nordhausen waar hij danst in stukken van Ivan Alboresi, Giovanni Insaudo, Max Levy, Hiro Murata & Tu Hoang en Martin Harriague.


Hun werk Cherry Pepper is gemaakt in 2022 bij Codarts Rotterdam. Deze verkenningstocht onder leiding van Thomas Tardieu onthult het onbekende van een giftige relatie tussen twee mensen die zich van dichtbij en veraf dichtbij nauw verbonden voelen. Een band die zo sterk is dat hij onmogelijk te verbreken is. Soms komen de ideeën van zelfs intens verbonden mensen tot een punt van divergentie. Tot het uiterste gedreven gaan deze twee personen zonder uitleg uit elkaar, met achterlating van wroeging en goede herinneringen. In een meer poëtische benadering stelt Thomas zich mensen voor als twee mooie en rijpe kersen die met elkaar verbonden zijn door een steeltje, maar van binnen bitter smaken. 

"Dit stuk is gemaakt om je eigen angsten en nachtmerries te ervaren door middel van persoonlijke en fantasierijke situaties uit onze vriendschap."

CREDITS Cherry Pepper Flavor 

Choreografie: Thomas Tardieu & Nolan Millioud
Regie: Thomas Tardieu
Muziek: Jan Jelinek, Blinking of countless lines; Jan Jelinek & Alice Schwarzer, Is It True That You're a Person of Great Tenacity?, Jan Jelinek & John Cage, I’ve Been Told To Ask You The Following Question:, Where Are You Going ?, Robbie Williams, Feel, Vengaboys, Boom, boom, boom, boom !! 
Kostuum: Thomas Tardieu & Nolan Millioud, Asalia Khadjé 
Repetitor: Quentin Roger
Duur: 12:00

Ton Simons (Nederland) genoot zijn professionele dansopleiding aan de Rotterdamse Dansacademie (nu Codarts Rotterdam) onder leiding van Lucas Hoving en bij Merce Cunningham in New York. Vanaf de oprichting in 1975 danste en choreografeerde hij bij Werkcentrum Dans. In 1978 verhuisde hij naar New York. Met zijn eigen gezelschap produceerde hij daar tot 1996 jaarlijks voorstellingen en nam deel aan internationale festivals. In die periode bleef hij werkzaam als vaste choreograaf van Werkcentrum Dans, later De Rotterdamse Dansgroep. In 1999 werd hij benoemd tot artistiek directeur van De Rotterdamse Dansgroep, die hij omvormde tot Dance Works Rotterdam. Sinds 2010 werkt hij als freelance choreograaf. Zijn werk is opgenomen in het repertoire van meerdere internationale gezelschappen en is veelvuldig onderscheiden. 

Simons werkt vaker samen met Codarts; In a Landscape choreografeerde hij speciaal voor Codarts in 2016. In het seizoen 2019-2020 stond Human Figures op het programma van Talent On The Move-tour. Dit seizoen wordt (P)art Trap hernomen voor de tournee.

(P)art-Trap is een ingekorte versie van (P)art-Trap/Time Remix (wereldpremière 3 november 2005, Rotterdamse Schouwburg, Dance Works Rotterdam). De choreografie toont een reeks bewegingscomposities in een wisselende muzikale context.

CREDITS (P)art Trap

Choreografie: Ton Simons
Muziek: Béla Bartók, uit: 7 Duos For Two Violins
Wolfgang Amadeus Mozart, Ah! Dove è Il Perfido; uit: Don Giovanni (KV 527)
John Cage, uit: Diary: How To Improve The World 
Kostuums: Ton Simons, Edith Ordelmans
Lichtontwerp: Afgeleid van het lichtontwerp van Kees van Leeuwen
Repetitoren: Sara Erens & Keith-Derrick Randolph 
Duur: 15:00