Black Sabbath - The Ballet Birmingham Royal Ballet

12 t/m 15 juni 2024


Nieuwe Luxor Theater, Rotterdam

€ 29,00 - € 69,00

Tickets

In navolging van het succesvolle Alvin Ailey American Dance Theater in 2019 en het internationaal gevierde Acosta Danza in 2023, presenteert Holland Dance Festival in samenwerking met Droom en Daad met trots het Birmingham Royal Ballet met Black Sabbath - The Ballet, van 12 t/m 15 juni exclusief te zien in het nieuwe Luxor Theater  in Rotterdam.

Carlos Acosta draait de volumeknop van de muzikale erfenis van Birmingham helemaal open. Met Black Sabbath – The Ballet kun je een spectaculaire theatrale avond met spannende dans verwachten, naast volledige orkestraties van legendarische nummers als Paranoid en Iron Man, evenals nieuwe orkestrale werken geïnspireerd op hun muziek – allemaal live uitgevoerd door Sinfonia Rotterdam.

Carlos Acosta, artistiek directeur van Birmingham Royal Ballet, werd getrokken door het werk en de impact van de de band Black Sabbath, de grondleggers van heavy metal. De band smeedde zijn unieke geluid in de thuisstad. Op ingenieuze wijze weet Acosta deze muzikale nalatenschap van de stad te verbinden met de klassieke danstaal. 

Het avondvullende ballet belooft een unieke onderneming te worden met drie componisten en drie choreografen, onder leiding van de gerenommeerde choreograaf Pontus Lidberg (wiens werk is uitgevoerd door het Zweedse Royal Ballet en het Paris Opera Ballet). Componist Chris Austin (wiens werk onder andere bestaat uit het orkestreren van de muziek van de White Stripes voor Wayne McGregor's Chroma) werkte samen met de bekroonde schrijver Richard Thomas (Jerry Springer, The Opera) om een buitengewone metal-symfonie te creëren in drie bedrijven. 

Black Sabbath zelf is nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van deze unieke samenwerking. De originele helden van de heavy metal verzorgen de soundtrack voor Black Sabbath – The Ballet. De vonken zullen eraf vliegen in dit intrigerende nieuwe antwoord op de muziek en nalatenschap van Black Sabbath – de eerste echte heavy metal balletervaring.

“★★★★ “a generous-spirited crowdpleaser””

— Evening Standard

Gratis inleiding
Voorafgaand aan de voorstelling wordt er op vertoon van uw ticket een gratis inleiding gegeven door Annette Embrechts, theater- en dansjournalist bij de Volkskrant. De aanvangstijd hiervoor is 19.00 uur in Maasfoyer, nieuwe Luxor Theater. Alle inleidingen zijn vol; u kunt hiervoor niet meer reserveren! 

 

Lees meer

Over Birmingham Royal Ballet
Birmingham Royal Ballet is in 1947 opgericht, heeft als thuisbasis de Birmingham Hippodrome en is het toonaangevende toer balletgezelschap van het Verenigd Koninkrijk. Het gezelschap heeft een breed aanbod van zowel traditionele, klassieke en erfgoedballetten als grensverleggende nieuwe werken waarmee de choreografen van de toekomst worden aangemoedigd. Sinds januari 2020 is de internationaal vermaarde danser, choreograaf en dansvisionair Carlos Acosta directeur van het gezelschap: "Het is een enorme eer en privilege om aangesteld te worden om het Birmingham Royal Ballet te leiden. Ik ben een grote bewonderaar van het erfgoed van het gezelschap en heb groot respect voor mijn voorganger David Bintley. Hij zette BRB neer als een van de leidende klassieke balletgezelschappen van het land, voortbordurend op de geweldige basis die Sir Peter Wright al legde. Het is mijn ambitie om verder te bouwen op deze klassieke tradities, om het repertoire uit te breiden en om nieuw en meer divers publiek te bereiken. Ik wil definiëren wat het betekent om een internationaal, leidend klassiek balletgezelschap te zijn in de 21ste eeuw."

Over Sinfonia Rotterdam
Sinds zijn oprichting door de gevierde dirigent Conrad van Alphen, brengt Sinfonia Rotterdam al 25 jaar werken van klassieke meesters op een dynamische en indringende wijze naar een breed en divers publiek. Dit gebeurt met oog en respect voor de klassieke tradities, en tegelijk altijd in beweging en vernieuwend. Het orkest staat dicht bij het publiek en is in alle uithoeken van de wereld een graag geziene gast, van Chili tot Siberië en van China tot Colombia. In Nederland is Sinfonia Rotterdam met zijn prestigieuze concertserie 'Sinfonia Classics Series' een belangrijke speler in toonaangevende concertzalen als de Doelen en het Wereldmuseum in Rotterdam, Amare en de Kloosterkerk in Den Haag en Het Concertgebouw in Amsterdam.

 

Data & tickets

datum begintijd locatie tarief tickets
wo 12 juni 2024 20:00 Nieuwe Luxor Theater, Rotterdam €29,00 - €69,00 Geweest
do 13 juni 2024 20:00 Nieuwe Luxor Theater, Rotterdam €29,00 - €69,00 bestel
vr 14 juni 2024 20:00 Nieuwe Luxor Theater, Rotterdam €29,00 - €69,00 bestel
za 15 juni 2024 20:00 Nieuwe Luxor Theater, Rotterdam €29,00 - €69,00 bestel

Impressies

foto
Johan Persson
foto
Johan Persson
foto
Johan Persson
foto
Johan Persson

Reviews

A headbanging triumphant world premiere that celebrates Birmingham’s local heroes

The Times

★★★★ - an ingenious, affectionate show roared home by the sold-out crowd

The Telegraph

★★★★ - Black Sabbath - The Ballet isn't just a meeting of worlds, it's a celebration of one of metal's most iconic groups” “the production feels like a loving ode to not only the story of Black Sabbath, but how their influence and legacy has spread out into the wider world

Metal Hammer

Credits

BIRMINGHAM ROYAL BALLET

Artistic director: Carlos Acosta

Lead Choreographer: Pontus Lidburg
Choreographer: Raúl Reinoso en Cassi Abranches 
Lead Composer, Project Music Supervisor, Conductor: Christopher Austin
Composer / Sound Designer: Marko Nyberg
Composer: Sun Keting
Designer: Alexandra Arrechea 
Dramaturg: Richard Thomas 
Lighting Designer:  Kieron Johnson
Sound Production & Design: Joshua Blair
Metal Curator: Lisa Meyer

Orkest: Sinfonia Rotterdam
Gastdirigent: Christopher Austin 
Constant Lambert Fellowship dirigent: Yi Wei 

SINFONIA ROTTERDAM

Director & Artistic director: Conrad van Alphen

1e viool: Cordelia Paw, Marina Meerson, Francesco Vulcano, Natalia Golotina
2e viool: Inger van Vliet, Vanessa Damanet, Marta Ephrat-Lemanska, Heather Kurzbauer
Altviool: Katya Woloshyn, Eduard Ataev, Hannah Donohoe, Jellantjse de Vries
Cello: Xandra Rotteveel, Martin Bungeroth, Katja Dirven-Didychenko, Dionne Nijsten
Contrabas: John van Lierop, Alejandra Rony
Fluit: Raymond Honing, Imre Rolleman
Hobo: Arco van Zon
Klarinet: Marcel Geraeds, Maria Luisa Olmos
Fagot: Pedro Perez Mendez
Hoorn: Jan Harshagen, Henk Veldt
Trompet: Arthur Kerklaan, Maarten Elzinga
Trombone: Alejandro Luque Belmonte, Ben Schultz
Harp: Doriene Marselje

Original Music: Black Sabbath 
De negen Black Sabbath-nummers die worden gespeeld zijn Paranoid, Ironman, War Pigs, Black Sabbath, Solitude, Orchid, Laguna Sunrise, Planet Caravan en Sabbath Bloody Sabbath. Deze muziek is opnieuw georkestreerd door Chris Austin. Hij maakte ook nieuwe composities, geïnspireerd op de muziek van Black Sabbath.

 

 

Aanbevolen

Until we sleep – Botis Seva / Far From the Norm

Info & tickets

Talent on the Move

Info & tickets