In 2024 kreeg Jordy Dik de kans om samen met zijn dansers van Compagnie Tiuri samen te werken met een van de meest prestigieuze dansgezelschappen van Londen. Hij gelooft dat de kracht van zijn werk pas echt tot leven komt wanneer hij deze reis deelt met de mensen die hem het meest inspireren. Daarom verkent hij samen met zijn eigen dansers van Compagnie Tiuri, bekend om hun vernieuwende en inclusieve benadering, niet alleen nieuwe artistieke mogelijkheden, maar ook de betekenis van vriendschap, vertrouwen en gezamenlijke groei.
Het programma begint met de documentaire Muses waarin de toeschouwer duikt in de wereld van choreograaf Jordy Dik. “Om mij écht te leren kennen, moet je de mensen leren kennen die mijn binnenste raken als geen ander,” zegt Jordy.
Op uitnodiging van Hofesh Shechter kreeg Jordy de kans om in de zomer van 2024 met het gerenommeerde Shechter II van Hofesh Shechter Company uit Londen te werken. Een droom die via het ‘Fast Forward’-programma van Fonds Podiumkunsten uitkomt. “Maar dromen die werkelijkheid worden voor jou alleen, geven geen voldoening.” Daarom nam hij vijf dansers van Compagnie Tiuri mee - een toonaangevend en inclusief danstheater gezelschap dat Nederland de afgelopen jaren heeft betoverd met grensverleggende producties (BNG Bank Dansprijs ’23).
Jordy is mede-oprichter en artistiek leider van het gezelschap en gelooft, vertrouwt en waardeert niemand meer dan deze bijzondere dansers. Hij beschouwt hen als zijn Muses. In de gelijknamige documentaire ontvouwt zich een nieuwe en spannende wereld in Londen, waar het gezelschap voor het eerst zo lang van huis is, nieuwe vriendschappen smeedt, inspiratie opdoet, uitdagingen aangaat en vooral ontroerende momenten meemaakt.
Na de documentaire zal de dansfilm A Bird Named Mansour vertoond worden. Dit is de artistieke en filmische uitkomst van de tien dagen die beiden gezelschappen samen hebben gedeeld. De film is gebaseerd op de verontrustende realiteit van de wereld van vandaag—een wereld vol chaos, waar talloze kinderen gedwongen worden hun huis te ontvluchten op zoek naar veiligheid. De film weerspiegelt rechtstreeks de keuzes van wereldleiders, die te vaak voor geweld kiezen in plaats van levens te redden, en vormt zo een scherpe kritiek op het huidige mondiale landschap.
Geïnspireerd door vogels—symbolen van vrijheid en het verlangen om naar een vreedzame toekomst te vliegen—spreekt de film tot de eenvoudige, maar diepgaande wens om samen in harmonie te leven. In de kern is A Bird Named Mansour zowel een spiegel van onze tijd als een oproep tot verandering en herinnert het ons eraan dat niemand van ons echt vrij kan zijn totdat vrijheid voor iedereen geldt.
Na de vertoning zijn choreograaf Jordy Dik en de dansers van Compagnie Tiuri aanwezig voor een nagesprek.
Over Jordy Dik
Jordy Dik (hij/hem), bekroond choreograaf, community artist en artistiek leider van het inclusieve danstheater gezelschap Compagnie Tiuri, neemt de rol van regisseur op zich in zijn dansfilm A Bird Named Mansour, gefinancierd door het Fast Forward-programma van Fonds Podiumkunsten. Met deze kans heeft Jordy niet alleen het concept en de choreografie ontwikkeld, maar ook persoonlijk de volledige film gedraaid en gemonteerd. Dit project werd zo een diepgaande leerervaring in het maken van film en vooral een nieuwe stap in zijn carrière als choreograaf én filmmaker.
"Film is zo’n prachtig medium voor dans. Ik kan niet alleen de bewegingen en de binnenwerelden van de dansers choreograferen, maar ook die van de camera en de edit. Als kunstenaar ben ik hier volledig verliefd op geworden, omdat het mij in staat stelt de kijker zo dichtbij mogelijk te brengen bij de schoonheid en uniekheid van de mensen voor mij. Dit is misschien mijn eerste echte dansfilm, maar ik weet zeker dat het niet mijn laatste zal zijn."
De dansfilm alsmede de documentaire vangen zijn samenwerking met de kleurrijke dansers van Compagnie Tiuri en de gerenommeerde Shechter II-dansers van de Hofesh Shechter Company en tonen zijn toewijding aan een internationaal erkend, inclusief en divers dansveld. Voor Jordy markeert A Bird Named Mansour zowel een creatieve mijlpaal als een stap richting een betekenisvolle toekomst in de danswereld—een wereld waarin zijn werk de kracht heeft om mensen te verbinden en te inspireren om samen te (blijven) bewegen. In de documentaire Muses komt Jordy’s liefde voor zijn unieke performers van Compagnie Tiuri tot uiting in een krachtig en persoonlijk portret van hun gezamenlijke reis—een droom die werkelijkheid werd.
De vertoning van de filmpremiere Muses & A Bird Named Mansour wordt mede mogelijk gemaakt dankzij Filmhuis Den Haag.