SKID & Wild Poetry by Damien Jalet & Hofesh Shechter GöteborgsOperans Danskompani

29 t/m 31 mei 2024


Amare, Den Haag

€ 20,00 - € 54,00

Tickets

Van woe 29 t/m vr 31 mei is één van Europa’s creatiefste en meest dynamische gezelschappen op het gebied van hedendaagse dans te zien. GöteborgsOperans Danskompani brengt een double bill van bestaand en nieuw werk; hun grote hit Skid van de Frans/Belgische choreograaf Damien Jalet en de nieuwe choreografie Wild Poetry van niemand minder dan Hofesh Shechter. 

“...what Hofesh Shechter and his incomparable dancers do is not only world-class. It’s an illustration of art's power and ability to truly enrich people.”

— Aftonbladet

Een gekantelde dansvloer
SKID, met een dansvloer die 34° gekanteld is, daagt de dansers uit voorbij de zwaartekracht. Dit levert bloedstollende situaties, krachtige beelden en onverwacht ontroerende momenten op. Of in de woorden van choreograaf Jalet: ”Het gaat over dansers die het oncontroleerbare beheersen”.

De dansers glijden langzaam van de helling af en dat krijgt door zijn ongehaaste, repetitieve aard een hypnotiserende, bizarre schoonheid. Zodra de muziek assertiever, luider en ritmischer wordt, verandert ook de setting radicaal en komen de dansers van de bodem tevoorschijn, klimmen, glijden en klimmen nog een keer. De verandering van licht versterkt de schaduwen, waardoor het geheel bijna een bewegende silhouettenspel lijkt.  

Damien Jalet is een onafhankelijke Belgische en Franse choreograaf en danser die internationaal werkt. Hij is geïnteresseerd in het vermogen van dans om zichzelf voortdurend opnieuw uit te vinden; iets wat zeker terug te vinden is in SKID.

Rockster Shechter
Het werk van Hofesh Shechter vervaagt de grens tussen parodie en oprechtheid. Of het nu gaat om het fabuleuze collectief of individuen, zijn dansers zijn continu in beweging en vervormen de ervaring door middel van nieuwe ervaringen, als een kolkende zee waaruit steeds nieuwe beelden aan de oppervlakte komen. Het effect is intens, verrassend en soms meditatief. Shechter creëert zijn eigen sfeervolle composities die de explosieve fysieke stijl begeleiden. Hij is dan ook de rockster van de dansscene.

In seizoen 2013-2014 danste NDT 1 zijn avondvullende double bill Uprising/In Your Rooms (2009). Ook maakte hij de succesvolle choreografie Clowns (2016) speciaal voor NDT. Bovendien creëerde hij choreografieën voor The Royal Ballet, Alvin Ailey American Dance Theater en Batsheva Ensemble. In 2018 was Shechter met zijn eigen compagnie in een uitverkocht Zuiderstrandtheater te zien met de voorstelling Grand Finale, een samenwerking tussen het toenmalige Zuiderstrandtheater en Holland Dance Festival.

Over GöteborgsOperans Danskompani 
Het gezelschap maakt gedurfde en onverwachte keuzes in de zoektocht om kunst te creëren. Die keuzes zijn net zo mooi, uitdagend en onvoorspelbaar is als het leven zelf. Het is een van Europa's meest vooraanstaande gezelschappen voor hedendaagse dans. Elk van de 38 dansers, uit meer dan 20 landen, draagt op een eigen wijze bij aan het unieke kunstenaarschap van de groep. Met 's werelds meest toonaangevende choreografen, zoals Hofesh Shechter creëert het ensemble nieuwe, revolutionaire werken.

Gratis inleiding & aftertalk
Op vertoon van je ticket is er een gratis inleiding in de Spinoza Foyer. De inleiding vangt aan om 19.00 uur. Wees op tijd, want vol = vol.
Daarnaast is er na afloop van de voorstelling op woe 29 & vrij 31 mei een aftertalk met Katrin Hall, artistiek directeur GöteborgsOperans Danskompani, onder leiding van theater- en dansrecensent Annette Embrechts.

Dans & Film
In samenwerking met Filmhuis Den Haag worden de dansfilms 'Dans & Film' Mist & Encore vertoond in het weekend van 25 & 26 mei. 

Mist (za 25 mei 2024) is het NDT-debuut van de Belgisch-Franse choreograaf Damien Jalet, wiens creaties visueel verbluffend en kinetisch zijn en ons tot nadenken brengen. Het is een multidisciplinaire dansfilm in nauwe samenwerking met de Japanse beeldend kunstenaar Kohei Nawa en videograaf Rahi Rezvani. In Encore (zo 26 mei 2024) komen klassiek ballet en moderne dans samen in het verhaal van een jonge balletdanseres die door een blessure haar leven een andere wending moet zien te geven. Dansfilm van Cédric Klapisch gemaakt in samenwerking met Hofesh Shechter en zijn gezelschap. Een ode aan dans! Meer informatie, data en tickets voor de films vind je hier.

Data & tickets

datum begintijd locatie tarief tickets
wo 29 mei 2024 19:45 Amare, Den Haag €20,00 - €54,00 Geweest
do 30 mei 2024 19:45 Amare, Den Haag €20,00 - €54,00 Geweest
vr 31 mei 2024 19:45 Amare, Den Haag €20,00 - €54,00 Geweest

Impressies

foto
Mats Backer
foto
Mats Backer
foto
Lennart Sjöberg
foto
Lennart Sjöberg

Reviews

A wonderful choreography that pulsates with playfulness and curiosity.

Göteborgs-Posten

Vertiginous, death defying dance

GT

An outstanding masterpiece by GöteborgsOperans Danskompani

Göteborgs-Posten

Credits

Deze voorstelling is te zien dankzij het Fonds Internationale Dans (FIND). Amare, Holland Dance Festival en Nederlands Dans Theater bundelen in dit fonds hun krachten met als doel spraakmakende internationale dansproducties in Amare te presenteren en Den Haag als de dansstad van Nederland te profileren.

SKID

Choreografie: Damien Jalet
Assistent choreograaf: Aimilios Arapoglou
Muziek: Christian Fennesz
Aanvullende muziek: Marihiko Hara
Dekorontwerp: Jim Hodges and Carlos Marques da Cruz
Kostuumontwerp: Jean-Paul Lespagnard
Lichtontwerp: Design Joakim Brink
Gecreëerd i.s.m. de dansers from GöteborgsOperans Danskompani.

Wereldpremière 7 november 2017, GöteborgsOperans Danskompani

Wild Poetry

Choreografie, componist: Hofesh Shechter
Kostuum ontwerp: Osnat Kelner Kedem
Lichtontwerp: Tom Visser
Assistent lichtontwerp: Doef Beernink
Assistent choreografie: Kim Kohlmann
Artistiek directewur Hofesh Shechter Company: Bruno Guillore

Met muziek van andere artiesten

Wereldpremière 3 November 2023, Göteborg Opera.

GöteborgsOperans Danskompani

Katrín Hall, Artistic Director, GöteborgsOperans Danskompani

Aanbevolen

Until we sleep – Botis Seva / Far From the Norm

Info & tickets

Talent on the Move 2024

Info & tickets