Sol Invictus Compagnie Hervé Koubi

13 t/m 16 februari 2024


Amare Den Haag & Schouwburg Tilburg

€ 20,00 - € 59,00

Tickets

Een van de grote verrassingen van het Holland Dance Festival 2020 was het virtuoze, met veel gejuich onthaalde Ce que le jour doit à la nuit – het Nederlandse debuut van de Frans-Algerijnse choreograaf Hervé Koubi. Waar Koubi’s persoonlijke zoektocht naar zijn Algerijnse roots het vertrekpunt was van deze overrompelende mannenchoreografie, snijdt hij in zijn nieuwste productie, Sol Invictus, meer universele thema’s aan. Sol Invictus is een zinderende ode aan de verbindende kracht van dans, afgezet tegen de nietigheid van ons menselijk bestaan. Voor dit nieuwe werk selecteerde Koubi – mede met behulp van social media – opnieuw een groep uitzonderlijk getalenteerde dansers, ditmaal zeer divers qua achtergrond, uiterlijk en skills, en afkomstig van over de hele wereld. Hiphoppers, battle-kampioenen, maar ook dansers die in bijvoorbeeld het Amazonegebied of in Siberië een totaal eigen training en routine hebben ontwikkeld.

Fascinatie voor de kosmos
In Sol Invictus opereren de vijftien dansers als een hechte groep, een groep waarin iedereen niet alleen voor zichzelf maar ook voor de anderen verantwoordelijkheid draagt. Het eerste wat Koubi zijn dansers dan ook liet weten, is dat hij geen telling hanteert in zijn choreografie; met als gevolg dat ze automatisch al meer gericht op elkaar moeten zijn. Pas gaandeweg het repetitieproces lichtte Koubi tipjes van de sluier op wat betreft zijn inspiratiebronnen voor Sol Invictus. Deze komen voort uit zijn fascinatie voor de kosmos en voor alles wat leeft, en daarbij speelt zeker ook mee dat hijzelf, voordat hij zich op de dans stortte, farmacologie en klinische biologie studeerde. “Onze onbeduidendheid en onze eenzaamheid in de kosmos zijn ronduit ontmoedigend”, zegt hij. “Alleen als we de uitdaging aannemen om voluit te leven, om zelf licht in onze duisternis te brengen, kan ons bestaan zin hebben en ons vervulling schenken.” Dans is daarbij voor hem essentieel, onmisbaar zelfs. “Dans creëert vitale energie, dans helpt ons onze angsten – en daarmee onszelf – onder ogen te zien. In Sol Invictus vieren we dan ook het leven en steken als het ware al dansend de draak met de dood.”

Muziek waarop je wel móét dansen
De nieuwe productie – die pal voor de voorstellingen in ons festival een week lang in het befaamde Joyce Theater in New York te zien is – is gezet op een combinatie van nieuwe composities van Maxime Bodson en Mikael Karlsson en delen uit Beethovens 7e Symfonie en Steve Reichs Four Sections. Muziek waaruit, aldus Koubi, vooral hoop spreekt en waar je – in het geval van Karlsson – “wel op móét dansen”. Een belangrijke rol is ook weggelegd voor het decorontwerp waarbij een groot gouden canvas, als symbool voor de zon, een centrale plaats inneemt. Koubi: “Sol Invictus, ‘de onoverwonnen zon’, was niet alleen de Romeinse god van de zon, maar ook de naam van een ritueel dat tijdens het jaarlijkse Romeinse Midwinterfeest plaatsvond. Met dit ritueel werd gevierd dat de donkerste dagen voorbij waren en betere, langere, meer zonnige dagen in aantocht waren. En die viering, die hoop, dat is precies waar Sol Invictus voor mij om draait.”

Gratis inleiding
Voorafgaande aan de voorstelling in Amare wordt om 19:00 uur een gratis inleiding gegeven door Annette Embrechts, theater- en dansjournalist bij de Volkskrant. Kom op tijd, want vol = vol.

Data & tickets

datum begintijd locatie tarief tickets
di 13 februari 2024 20:00 Amare, Den Haag €20,00 - €59,00 Geweest
wo 14 februari 2024 20:00 Amare, Den Haag €20,00 - €59,00 Geweest
vr 16 februari 2024 20:15 Schouwburg Tilburg €22,00 - €44,50 Geweest

Impressies

foto
foto
Nathalie Sternalski
foto
Nathalie Sternalski
foto
Nathalie Sternalski

Credits

CREDITS

Choreography: Hervé Koubi assisted by Fayçal Hamlat
Production: Compagnie Hervé Koubi
Musical Creation: Mikael Karlsson, Maxime Bodson, Ludwig van Beethoven. Steven Reich
Dancers: Ilnur BASHIROV, Francesca BAZZUCCHI, Badr BENR GUIBI, Joy Isabella BROWN, Denis CHERNYKH, Samuel DA SILVEIRA LIMA, Youssef EL KANFOUDI, Mauricio FARIAS DA SILVA, Abdelghani FERRADJI, Elder Matheus FREITAS FERNANDES OLIVEIRA, Hsuan-Hung HSU, Pavel KRUPA, Denys Kuznetsov, Ediomar PINHEIRO DE QUEIROZ, Allan SOBRAL DOS SANTOS, Karn STEINER, Anderson VITOR SANTOS 
Light: Lionel Buzonie
Costumes: Guillaume Gabriel

Coproduction:
Ballets de Monté-Carlo - direction Jean-Christophe Maillot, Le GRRRANIT - Scène Nationalede Belfort, La Barcarolle - Scène conventionnée de Saint-Omer, L’Empreinte - Scène Nationale Brive -Tulle, Centre Chorégraphique National de Biarritz - Thierry Malandain, BCMO Pole chorégraphique de Calais, Théâtre de Grasse - Scène conventionnée d’intéreêt National , Ville de Cannes, OARA dans le cadre de residences de création & Spedidam.

With the help of L’Esplanade du Lac de Divonne-les bains, Conservatoire de Calais, Le Channel Scène Nationale de Calais

Aanbevolen

Digital Twin – Another Kind of Blue

Info & tickets

Until we sleep – Botis Seva / Far From the Norm

Info & tickets